Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 oktober

  Sex traktorer i snabba klassen

  Än så länge finns bara sex traktorer registrerade i Sverige som den snabbare typen, traktor B. Tre av dem är JCB Fastrac och tillverkarens svenska representanter tror att den nya registreringsformen kan bli ett lyft för traktorn.

   JCB Fastrac
  JCB Fastrac

  Förutom över 1100 fyrhjulingar som registrerats som traktor B är det bara två John Deere 6250R, en Fendt 1042 Vario och tre JCB Fastrac 4220 som registrerats.

  Kan bli lyft för Fastrac

  JCB Fastrac har aldrig fått något stort genomslag i Sverige. Den är i grunden konstruerad för högre hastigheter än de 40 kilometer i timmen som tidigare varit gränsen här. En eller två maskiner har sålts per år, men med den nya registreringsformen har tre traktorer levererats till kunder i Sverige på fyra månader.

  LÄS MER: ATL provkör nya klass B

  – Förfrågningarna har ökat. De flesta som ringer är entreprenörer som ska ha dem till maskintransporter, säger JCB:s Sverigeansvarige Markus Möller.

  Varför vill man ha en Fastrac i stället för en lastbilstrailer?

  – Dels är det nog kostnaden, dels vill man också kunna komma ut i terrängen. Fördelen mot en vanlig traktor är bromsarna och fjädringen.

  Två maskiner sålda i Skåne

  Två av de tre Fastrac som sålts går i Skåne. Den ena kunden har en blandning av entreprenad och lantbruk, den andre övervägande lantbruk.

  – De hade vanliga traktorer innan. Att man väljer Fastrac handlar nog både om snabbhet och komfort, säger Johan Enochsson hos den skånska återförsäljaren Agromaskiner.

  LÄS OCKSÅ: Här är vagnarna du får köra med traktor BLÄS OCKSÅ: De bygger om traktorn till skördareLÄS OCKSÅ: Lill-Nalle på nostalgiträff

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen