Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 oktober

  Ny sensor från John Deere

  John Deere har utvecklat en ny sensor för sina exakthackar och gödseltunnor.

  Sensorerna i jordbruket blir allt fler för varje år. Senaste tillskottet är John Deeres HarvestLab 3000 som rullas ut senare i år. Sensorn är utvecklad för företagets exakthackar och gödseltunnor och klarar av att mäta näringsinnehållet samt ett antal andra värden.

  Nya funktioner att vänta

  Jämfört med tidigare produkter från John Deere är den nya sensorn är uppdaterad på både hård- och mjukvarusidan med nya funktioner som ska underlätta vid sparande och bearbetning av datauppgifter.

  – Först och främst kommer den med ett mer användarvänligt webbgränssnitt, framför allt vid den stationära användningen på arbetsbordet. Sen har den ett större temperaturområde. Nu kan man jobba ner till 15 minusgrader med den. En annan nyhet är att man numera kan mäta tio olika beståndsdelar, tidigare var det fem, säger Håkan Westesson på svenska John Deere.

  Bland annat klarar sensorn av att mäta flera fibervärden, samt socker, stärkelse och protein i grödor, samt kväve, ammoniak, fosfor och kalium i gödsel.

  Genom att koppla sensorn till en gps kan man även få fram hur skörderesultatet skiljer sig över fältet. Precis som tidigare går det även bra att placera sensorn på en arbetsbänk för att mäta näringsämnen manuellt.

  Till toppen