Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 oktober 2012

  Maskinen som gör nästan allt

  Cameleon är ett bra exempel på svensk uppfinningsrikedom inom jordbruks­- ­­­teknik. Den stegvisa utvecklingen har gjort maskinen till ett unikt multiredskap som ständigt utvecklas.

  Multimaskin. System Cameleon är en svenskutvecklad jordbruksmaskin som kan ersätta flera maskiner. Den är uppbyggd på modulteknik och jordbrukaren anpassar maskinen efter ändamål och säsong.
  Multimaskin. System Cameleon är en svenskutvecklad jordbruksmaskin som kan ersätta flera maskiner. Den är uppbyggd på modulteknik och jordbrukaren anpassar maskinen efter ändamål och säsong.

  Östergötland och jordbruksmaskiner brukar handla om Väderstad. Men det finns mer än så.

  Gothia Redskap i Fornåsa har under tio års tid utvecklat System Cameleon till ett multiredskap för ekologiskt jord- bruk. Maskinen visades i tisdags på Vreta Kloster, utvecklingscentrum för de gröna näringarna. Cameleon är en harv, gödningsmaskin och såmaskin. Och när det börjar gro kan man radhacka eller ogräsharva, med mera.

  Modulbyggd

  Nu är det inte riktigt sant att man kan göra allt med samma maskin. Cameleon är modulbyggd och användaren anpassar den helt och hållet efter önskad funktion. Man kan till exempel ogräsharva samtidigt som man radsår.

  – Många köper en såmaskin bara för att använda den en gång per år. Sedan står den bara och samlar damm. Med vårt system använder man samma maskin till flera olika uppgifter, säger Lars Askling, en av utvecklarna bakom Cameleon.

  Klar för tre år sedan

  Enligt Lars finns det ingen liknande maskin i världen. Den har utvecklats sedan 2002 och grundstommen blev klar för tre år sedan.

  Det senaste tillägget i multimaskinen är en bildanalysfunktion där en kamera med hjälp av dator och programvara kan skilja på vad som är gröda och ogräs.

  – Den funktionen har länge varit med i våra planer. Det möjliggör effektiv ogräsgallring utan bekämpningsmedel.

  Det enda man behöver göra är att hålla koll på körspåren i raderna. Med hjälp av den automatiska radföljningen styr en dator in maskinen för att gallra eller gödningsmylla.

  Och fler moduler och funktioner är på gång. Lars Askling avslöjar för ATL att nästa modul, som kommer att lanseras kommande vår, är för flytande gödning.

  – Tanken är att jordbrukaren på bara en timme ska kunna byta modul från fast till flytande gödning. Eller tvärtom.

  Till toppen