Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Teknik 16 februari

  Läge att göra bra maskinaffärer i år

  MARKNADSANALYS. I stora delar av Europa och Nordamerika är efterfrågan på lantbruksmaskiner låg. I Sverige är det lite annorlunda. I år finns stora möjligheter att göra bra maskinaffärer, skriver teknikreporter Hans Dahlgren.

  FOTO: Frida Jonson /Malin Eborn

  Inom flera segment av lantbruksmaskiner var försäljningen högre i Sverige 2016 än på flera år. Med pengar på banken kan även 2017 ge möjligheter till bra maskinaffärer.

  I stora delar av Europa och Nordamerika är efterfrågan på lantbruksmaskiner låg. I Sverige är det lite annorlunda. Färsk statistik från Maskinleverantörerna visar att det förra året inom vissa områden av lantbruket varit något av en köpfest.

  Förutom en ökad traktorförsäljning är försäljningen av utrustning för jordbearbetning på en historiskt hög nivå i pengar räknat. Samma sak gäller olika typer av vagnar, där försäljningen inte varit så här hög de senaste tio åren. Annat som går upp är utrustning för stallgödselshantering, vallmaskiner, redskap för foderhantering och skördetröskor.

  Försäljningen av utrustning för spannmåls­lagring går upp och torkfläktar har även de sålts som aldrig förr.



  Det finns några typer av redskap som backar i antalet sålda enheter men där det sammanlagda försäljningsvärdet är hyfsat stabilt. Den totala siffran för lantbruksmaskiner är ännu inte sammanställd men inom många områden är det alltså positiva vibbar.

  Att Sverige över lag sticker ut i positiv bemärkelse har sannolikt flera olika orsaker som gjort ekonomin hos vissa typer av lantbruk god. Om man ska leta faktorer som skiljer Sverige från övriga länder så är det köttet, särskilt gris, som har god lönsamhet.

  Värdet av utrustning för jordbearbetning, sådd och spridning och vagnar har inte varit så här hög under de elva år statistiken täcker. Källa: Maskinleverantörerna.

  Ytterligare en orsak till att lantbruken i Sverige skiljer sig är att delar av jordbrukarstöden för 2015 betalades ut 2016.

  Totalt blev det två miljarder mer i de svenska lantbrukarnas plånböcker än 2015.

  Den stora omstruktureringen som skett på den svenska maskinmarknaden har sannolikt också bidragit. Vi var nog ganska många som trodde att den osäkerhet förändringarna skapade kring service och eftermarknad skulle göra lantbruken avvaktande till investeringar men tvärt om ser det ut som att förändringarna kan vara en av orsakerna till att fler maskiner sålts.

  Nya aktörer vill in på marknaden, de gamla vill vara kvar, erbjudanden vässas och maskinlager säljs ut.

  Många tror att det finns en överetablering av märken och att någon till sist får släppa taget. Det borgar för att kampen om kunderna blir fortsatt hård, något som lantbruken ska utnyttja.

  Speciellt för den som är beredd att byta märke på sina maskiner, och tar sig tid att spela ut olika erbjudanden mot varand­ra, finns det stora möjligheter att göra bra maskinaffärer även i år.

  RELATERAT: Försäljningen av anläggningsmaskiner nådde all-time-high 2016

  Så många traktorer registrerades i ditt län 2016

  TRAKTORFÖRSÄLJNING: “Allt går att bevisa med statistik”

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen