Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 14 november

  Kongskildes sortiment i New Hollands färger

  Agritechnica, Tyskland

  På Agritechnica visas i veckan plogar tillverkade i Överum och Kongskildes redskap i nya färger.

   Fälthacken FR 920 har en ny V8 på 20 liter och 911 hästkrafter.
  Fälthacken FR 920 har en ny V8 på 20 liter och 911 hästkrafter.

  Ganska snart efter att CNH, ägare av Case IH och New Holland, köpte delar av Kongskilde från danska DLG blev det klart att redskapen skulle säljas under New Hollands varumärke. På Agritechnica var det premiär.

  Agrolux och Överums plogar tillverkade i Överum blir blåa medan de andra redskapen blir gula och de kommer enbart att säljas genom New Hollands återförsäljare.

   Kongskildes slåtteraggtregat nu i blått och gult.
  Kongskildes slåtteraggtregat nu i blått och gult.

  Däremot kommer utrustningen även i fortsättningen går att köpa under de gamla varumärkena hos andra återförsäljare.

  – Vi kommer inte att stänga ner Kongskilde som varumärke utan de kommer att säljas parallellt, sa Carlo Lambro, chef för New Holland Agriculture på en presskonferens på mässan.

   Agrolux och Överums plogar kommer båda i blått när de säljs hos New Holland.
  Agrolux och Överums plogar kommer båda i blått när de säljs hos New Holland.

  Tröska med världsrekord

  Bland New Hollands andra nyheter på mässan finns en trimmad stortröska. Rotortröskan CR 10.90 som redan slagit världsrekord i tröskning har fått motoreffekten uppgraderad till 700 hästkrafter, styrningen av materialflödet har förbättrats och den har ett nytt system för hanteringen av agnar och halm. Sammantaget ska det ge en ökning av produktiviteten på omkring tio procent. Den nya varianten heter fortfarande CR 10.90 men nu med tillägget “Revelation”.

   Det syns tydligt var plogarna tillverkas.
  Det syns tydligt var plogarna tillverkas.

  De nya Revelation-tröskorna kommer, tillsammans med New Hollands storbalpressar att kunna utrustas med sensorer för analys av grödan. De bygger på NIR-teknik (nära infrarött) och kan i realtid ge information om bland annat protein, fett, stärkelse och fukt.

  New Holland lanserar också nya mindre skakartröskor, CX5 och CX6 med fyra olika modeller i olika versioner. Bland annat finns varianter som klarar tröskning i sluttande terräng.

   Nya stortröskan CR 10.90 Revelation, nu med 700 hästkrafter.
  Nya stortröskan CR 10.90 Revelation, nu med 700 hästkrafter.

  Små traktorer

  T4S är en ny serie små och enkla traktorer. De finns i tre olika modeller med motoreffekter på 55, 65 och 75 hästkrafter med sikte mot mindre lantbruk. Hytten är nyutvecklad och har en öppningsbar takpanel för att underlätta arbetet vid höga lyft med frontlastare. Växellådan har som standard åtta växlar fram och åtta bakåt, men går att få med 12 växlar istället och hydraulisk fram/back med spak på styrstången.

   T4 S är en ny serie små traktorer för den lilla gården
  T4 S är en ny serie små traktorer för den lilla gården FOTO: Hans Dahlgren

  En helt nyutvecklad motor från FPT ger 911 hästkrafter till deras nya flaggskeppsmodell av fälthack, FR920. Motorn har åtta cylindrar på totalt 20 liters slagvolym. FR920 kan utrustas på olika sätt beroende på vilken gröda man ska köra och hur den ska användas. Samtidigt lanseras ett nytt niometers skärbord för majs för att matcha effekten i den nya hacken.

   T4 S har en ny hytt med fönster i taket för enklare frontlastarjobb.
  T4 S har en ny hytt med fönster i taket för enklare frontlastarjobb. FOTO: Hans Dahlgren

  Till toppen