Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 13 september

  Sveaskog säljer stadsnära skog

  Stora krav på sociala hänsyn gör att Sveaskog säljer skog nära tätorter. ”Vi upplever att trycket har ökat. Det kan vara svårt att bruka skogar som ligger tätortsnära på grund av lokal opinion som vill ha den som strövskog”, säger Viveka Beckeman, chefsjurist stab Juridik och Fastigheter.

   Viveka Beckeman, chef för Juridik och Fastigheter på Sveaskog.
  Viveka Beckeman, chef för Juridik och Fastigheter på Sveaskog.

  Mitt i Ängelholm, mellan stenstaden och havsbadet ligger ett band av talldominerad skog. Den ägs av Sveaskog, än så länge.

  Skogen är till salu, utgångspriset är 40 miljoner kronor, och då ingår vandringsleder, skjutbana, elljusspår och toaletthus.

  – Den marken ligger tokigt till för oss, mellan havet och resten av staden. Och den ligger förhållandevis långt ifrån vårt övriga innehav, och så är den tätortsnära vilket gör att den är svårare att bruka, säger Viveka Beckeman.

  I somras sålde Sveaskog 530 hektar skog och åker i Sigtuna, några mil norr om Stockholm, till ABT-bolagen, som tänker utveckla råmarken till bebyggelse. Priset blev 110 miljoner kronor.  – I Sigtuna fick vi ett förväntansvärde på framtida exploatering. Den ligger inte optimalt till i förhållande till vårt övriga innehav och det är en förhållandevis stor andel jordbruksmark, säger Viveka Beckeman.

  LÄS OCKSÅ: Svag dollar påverkar skogsbolagens lönsamhet

  Ekonomisk avkastning

  Sveaskogs övergripande strategi ser ut så här: Sveaskog gör stora avsättningar av naturvårdsskäl. Men annars ska skogen brukas med sikte på så stor ekonomisk avkastning som möjligt.

  Fastigheter kan säljas om de innehåller mycket jordbruksmark, kan ge extra mycket betalt i samband med exploatering och om skogen är dyrare att bruka på grund av sociala hänsyn.

  – Vi upplever att trycket har ökat. Ju närmre en storstadsregion man kommer, desto större är kraven på hänsyn i de tätortsnära miljöerna.

  Har ni ytterligare tätortsnära fastigheter på försäljningslistan?

  – Vi har ju en del tätortsnära marker, men de flesta är inga problem, och de flesta finns det inget exploateringsvärde för heller. Det finns några till, men jag vill helst inte gå in på vilka för jag vill inte skapa ryktesspridning, just nu har vi inga konkreta planer, säger Vivecka Beckeman.

  LÄS OCKSÅ: Allt svårare sälja lövvirket

  Gammal straffkoloni säljes

  Ett av Sveaskogs objekt till salu är Borghamn vid Vätterns strand. Med utgångspriset fem miljoner erbjuds en liten hamn och ett antal byggnadsminnesskyddade byggnader som idag framförallt används som vandrarhem, och för fest och konferens.

  Tidigare har Borghamn varit straffkoloni, för fångar som fick arbeta i Berghamns stenhuggeri, för att därefter bli en lanthushållsskola fram till 1997 då vandrarhemmet startades.

  – Där är det inte aktuellt med skogbruk, och vi tycker inte att det är en del av vår kärnverksamhet och det finns ingen direkt anledning till att vi ska äga Borghamn, den kan förvaltas bättre av någon annan, säger Viveka Beckeman.

  LÄS OCKSÅ: Nostalgiträff för rara maskiner

  Sveaskogs fastigheter

  Sveaskog äger ca 4 miljoner hektar varav 3,1 miljoner hektar är produktiv skogsmark, åkermarksarealen uppgår till cirka 10 000 hektar.

  På Sveaskogs marker står det cirka 7 000 byggnader, allt från hus för permanent boende till enklare vindskydd. 3 500 av dem ägs av Sveaskog, övriga byggnader står på ofri grund på Sveaskogs fastigheter och har en annan ägare.

  Källa: Sveaskog.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen