Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 11 september

  Svag dollar påverkar skogsbolagens lönsamhet

  Dollarn har gått ner med tio procent under sommaren och nu hoppas skogsbolagen på höjda priser på trävaror och massa som kompensation.

   Egypten är en viktig marknad för sågade trävaror från Sverige.
  Egypten är en viktig marknad för sågade trävaror från Sverige. FOTO: Anders Söderlund, Uni4Marketing

  Skogsindustrin är en av våra främsta exportörer och för den har valutornas värde stor betydelse. Generellt kan sägas att en svag krona i förhållande till euron, det brittiska pundet och den amerikanska dollarn är bra för den. De flesta kostnader är i svenska kronor, men en stor del av intäkterna är i utländsk valuta.

  På de marknader där de svenska företagen har stora marknadsandelar brukar trävarupriserna så småningom justeras något efter valutan. Men i exempelvis Kina är det inte alls självklart.

  Svag dollar påverkar

  För sågverksföretaget Bergkvist-Insjön i Dalarna, med stor försäljning i Kina, har dollarförsvagningen därför en stor betydelse. Vd Peter Eklund säger att trävarupriserna i Kina borde gå upp med nästan 25 dollar, eller cirka 200 kronor per kubikmeter, för att kompensera för att kronan har stärkts gentemot dollarn.

  – Men det är inte så lätt att få upp priserna så mycket, det återstår att se om det går, säger han.  Ökad export till USA

  Det senaste året har exporten till USA ökat mycket. Redan efter första halvåret i år är den mer än under hela 2016. Men svenska företag har bara en marginell andel av marknaden.

  – Det går inte att justera för valutan i USA, säger Santhe Dahl som är koncernchef på Vida.

  Även till Kina har exporten ökat. Sedan 2010 har den totala trävaruexporten som görs i dollar ökat från 3 miljoner kubikmeter till i dag drygt 4 miljoner kubikmeter.

  – Dollarn har blivit en viktigare valuta för sågverken än var den varit tidigare, säger Peter Eklund.

  Av skogsbolaget SCA:s omsättning på cirka 16 miljarder kronor per år sker 80 procent av försäljningen i utländska valutor.

  – Så visst är vi påverkade, säger vd Ulf Larsson.

  För SCA är det inte i första hand sågverkens försäljning som påverkas av dollarförsvagningen, utan brukens försäljning eftersom massapriset sätts i dollar.

  Lägre dollarpris

  Under första halvåret i år var dollarn i genomsnitt värd 8,86 kronor. Nu har dollarn sjunkit under 8-kronorsstrecket.

  Av den årliga omsättningen på 16 miljarder kronor, är 25 procent, eller cirka 4 miljarder kronor, i dollar, enligt Ulf Larsson. Han vill inte säga exakt hur stor effekten av en dollarförsvagning blir för SCA, men en snabb överslagsräkning ger följande indikation:

  Om dollarn skulle ligga på i snitt 8 kronor under andra halvåret i år, handlar det om en nedgång på cirka 10 procent. För andra halvåret är SCA:s intäkter i dollar ungefär 2 miljarder kronor, och 10 procent på 2 miljarder ger en effekt på både intäkter och resultat på 200 miljoner kronor, eftersom volymen förmodligen är densamma i antal ton.

  Massatillverkarna kompenseras dock delvis av höjda priser på massa.

  – Men massapriset påverkas också av valutaläget, och då blir påverkan mindre, säger Ulf Larsson.

  Om alla valutor stärks gentemot dollarn, kommer så småningom massapriset att stiga något för att delvis kompensera för valutabortfallet. Om det bara är den svenska kronan som förändras i förhållande till dollarn blir det besvärligare, men så är inte fallet för närvarande.

  LÄS MER: På onsdag röstar EU-parlamentet om avverkningsnivåerLÄS OCKSÅ: Norske Skogs uppgång och fallLÄS OCKSÅ: Så lyckas du med bokföryngringenLÄS OCKSÅ: Bucht: ”Självklart att betala för nyckelbiotoper”

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen