Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 20 april

  Södras prishöjningar får andra att följa efter

  Andra virkesköpare följer efter Södra och höjer priserna på virke.

  FOTO: Ola Kjelbye

  Södra höjer både timmerpriset och massavedspriset från och med i dag. Timmerprishöjningen var väntad eftersom det på sina håll i södra Sverige råder timmerbrist. Däremot var höjningen av barrmassavedpriset med 20 kronor per fastkubikmeter (m3fub) mer oväntad. Men för Södra var den nödvändig.

  – Vi har stor efterfrågan på massaved. Vi har byggt ut kapaciteten och vill stimulera till ökad gallring, säger Södras koncernchef Lars Idermark.

  När Södra höjer priset på massaved och timmer får det stora effekter eftersom Södra är den största köparen av virke i södra Sverige och får i gång aktiviteten i skogen när priset höjs.

  – Det här är en signal till medlemmarna om att det är läge att passa på nu, för det är inte säkert det håller i sig. Vi är inne i en positiv situation, men det kan svänga fort, säger Lars Idermark.  Det ser positivt ut fram till halvårsskiftet, men därefter är det lite svårare att spå marknadsläget. I Finland startar under andra halvåret i år Metsä Groups nybyggda fabrik i Äänekoski, och nästa år är SCA:s utbyggnad av bruket i Östrand klar.

  – Det kan få priseffekter på marknaden för massa, säger Lars Idermark.

  Södra höjer priset på gran- respektive talltimmer med totalt 50 kronor per fastkubikmeter (m3fub), varav 25 kronor är en prislistehöjning och 25 kronor är en premie för tidig kontraktering.

  Trävarumarknaden är god just nu och andra timmerköpare i södra Sverige gör nu som Södra och höjer priserna.

  – Ja, Vida följer efter, säger koncernchef Santhe Dahl.

  Till toppen