Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 december

  Skyddsjakt på vargtik i Södertörn

  Den vargtik som sedan i somras har rört sig på Södertörn i södra Storstockholm får skjutas. Länsstyrelsen i Stockholm har i dag beslutat om skyddsjakt fram till 28 februari 2018.

  FOTO: L E Carlsson

  Länsstyrelsen har i dag beslutat om skyddsjakt på den sändarförsedda vargtik som uppehållit sig på Södertörn sedan i början av juni. Skyddsjakten gäller från och med i dag fram till 28 februari 2018.

  Flera observatörer har vittnat om att vargen är nyfiken och oskygg och har rört sig nära människor som haft hund. Vargen rör sig dels i tät bebyggelse, dels i välbesökta friluftsområden. I början av september revs tre får i visningsjordbruket Tyresta by och man antog att det var den så kallade Södertörnsvargen som låg bakom angreppet.

  Förändrat beteende

  Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att vargens beteende har förändrats under de sex månader som den har rört sig på Södertörn. Den senaste tiden har den sökt sig till människor allt oftare, även människor utan hund. Det har dessutom blivit svårare att skrämma bort tiken och den uppehåller sig mer frekvent i tätbebyggda områden.

  Länsstyrelsen har rådgjort med Viltskadecenter som bedömer att det finns en risk att vargen blir så van att vara nära människor att det på sikt kan uppstå en farlig situation och föreslår därför skyddsjakt.

  – Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

  LÄS ÄVEN: Fyra varghybrider konstaterade i SödermanlandPREMIUM: Syskonpar har fått minst en vargvalp i SjundarevirLÄS OCKSÅ: Beslut om vargjakt står fast

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen