Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 oktober

  Sista försöket att rädda Norske Skog

  Efter sex uppskov lämnade Norske Skog i dag det som beskrivs som den slutgiltiga räddningsplanen för företaget. Om långivare och aktieägare inte accepterar förslaget väntar troligen konkurs.

   Kurvorna för Norske Skog har pekat åt fel håll under en längre tid. Nu verkar ett avgörande vara nära. Kreditgivarna och aktieägarna har en vecka på sig att ta ställning till styrelsens slutliga förslag till återkapitalisering.
  Kurvorna för Norske Skog har pekat åt fel håll under en längre tid. Nu verkar ett avgörande vara nära. Kreditgivarna och aktieägarna har en vecka på sig att ta ställning till styrelsens slutliga förslag till återkapitalisering.

  Norske Skogs kamp för överlevnad har pågått sedan i våras. En krympande marknad för tidningspapper har gjort att skulder och räntor för tidigare förvärv vuxit företaget över huvudet.

  Vid halvårsskiftet uppgick skulderna till 10,7 miljarder norska kronor samtidigt som det egna kapitalet var minus 558 miljoner kronor, enligt tidningen Dagens Næringsliv.

  Efter sex uppskov och intensiva förhandlingar presenterade Norske Skogs ledning i eftermiddags det “slutgiltiga” förslaget för att rädda företaget.

  PREMIUM: Norske Skogs uppgång och fall

  Tvisten om hur Norske Skog ska återkapitaliseras har stått mellan å ena sida de långivare som säkrat sina lån med pant i företagets sju pappersfabriker och å andra sidan långivare utan pant samt aktieägarna. Inom bägge grupperna är stora internationella hedgefonder dominerande aktörer.

  Återkapitalisering

  Striden har gällt hur stora andelar de olika intressenterna ska ha efter en återkapitalisering samt hur mycket kapital olika parter ska bidra med. De pantsäkrade långivarna har redan tagit kontroll över dotterbolaget Norske Skog AS, där fabrikerna ligger, för att säkra sin pant.

  “Om förslaget från företagets ledning accepteras innebär det att bruttoskulden minskar från cirka 9 miljarder norska kronor till cirka 3 miljarder. De årliga räntekostnaderna minskar från ungefär 600 miljoner kronor till 200 miljoner”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Ännu ingen lösning för Norske Skog

  Om förslaget till återkapitalisering inte är framgångsrikt är det däremot troligt att styrelsen kommer ansöka om konkurs, vilket i sin tur sannolikt innebär att alla värden går förlorade för samtliga långivare och aktieägare, skriver de vidare.

  Parterna har nu till den 19 oktober på sig att acceptera förslaget.

  Under tiden som förslaget las fram stoppades handeln med Norske Skogs aktie på Oslo-börsen, och när stoppet hävdes steg aktien med 20 procent, uppger Dagens Næringsliv.

  Samtidigt vinstvarnade Norske Skog för andra gången i år. I mitten av juli trodde företaget på ett rörelseresultat på 947 miljoner kronor, nu är prognosen 710 miljoner. Även för kommande år sänks prognosen, från ett rörelseresultat på 947 miljoner kronor för 2018 och 2019 till 800 miljoner per år.

  Till toppen