Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 7 september

  Dragkamp om Ingessons skog

  I ena ringhörnan: Lokala skogs- och jordbrukare. I andra: En greve, finansman, utbo och storskogsägare. Domare i matchen: Länsstyrelsen som avgör vem som ska få äga och bruka skogen.

   Just nu pågår en dragkamp om 900 hektar skog i Kinda och Ydre. Arkivbild.
  Just nu pågår en dragkamp om 900 hektar skog i Kinda och Ydre. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Den skogsfastighet som byggdes upp av Klas Ingesson, tidigare landslagsstjärna i fotboll, har nu sålts. Köpare är finansmannen Gustaf Douglas med familj som skrivit köpekontrakt på 101 miljoner kronor för den nästan 900 hektar stora fastigheten Bjärkefall i Kinda och Ydre kommun.

  Gustaf Douglas äger också Boxholms Skogar AB som förvaltar drygt 34 000 hektar skogsmark i regionen. Bjärkefall köper han som privatperson men för att få lagfart krävs förvärvstillstånd enligt jordförvärvslagen eftersom Bjärkefall ligger i ett glesbygdsområde.

  LÄS OCKSÅ Här gör du bästa skogsaffärenATL TV “Älgarna kostar dubbelt så mycket koldioxid som inrikesflyget”

  Protester från flera

  Men inte alla är positiva till köpet:  – Vi tycker att det är lämpligare att lokala entreprenörer får förvärva det än att en storskogsägare får det, säger Hans Måhagen, ordförande i Kindas kommunstyrelse, och fortsätter:

  – Jag bor själv långt ut på landet och vet hur det blir när en gård säljs och ägaren inte bor där. Hyresgästerna kommer och går och markerna växer igen.

  Björn Hoflund, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, fyller på:

  – Familjen Douglas är välkommen att bosätta sig på fastigheten, det skulle vara bra för kommunens utveckling. Man kan se det här som en smygbolagisering av marken, och det är inte positivt för kommunen. Intentionen med jordförvärvslagen är att gynna privat boende och brukande.

  LÄS OCKSÅ Jätteaffären gick i stöpet

  Köpte fastighet intill

  Även Ydre kommun ser helst en köpare som bor och verkar på fastigheten, och bägge kommunerna har varit remissinstanser för länsstyrelsen som beslutar om förvärvstillståndet. I sitt yttrande vill Kinda kommun att Gustaf Douglas redogör för om han ska bosätta sig på fastigheten, hur byggnadsbeståndet ser ut och hur det ska användas samt hur arrendena ska hanteras.

  Gustaf Douglas köpte i fjol 1 000 hektar skogsmark som angränsar till Bjärkefall. Då beviljades han förvärvstillstånd utan invändningar från kommunen.

  Förvånad över debatten

  ATL har utan framgång sökt Gustaf Douglas för en kommentar. I stället svarar Eric Carpholm, tidigare vd på Boxholms Skogar och kontaktperson på ansökan om förvärvstillstånd, på ATL:s frågor. Han är förvånad över att köpet av Bjärkefall väckt så mycket debatt:

  – Det kan delvis bero på missförstånd. Den intilliggande fastigheten som köptes i fjol sköts genom upphandling av lokala entreprenadtjänster. Det blir troligen samma sak här, så någon större påverkan på sysselsättningen blir det inte, säger han, och fortsätter:

  – Vi kommer ordna med permanent- och fritidsboende i byggnaderna, men det går inte att planera i detalj innan köpet är klart, säger Eric Carpholm.

   Gustaf Douglas.
  Gustaf Douglas. FOTO: Pressbild

  Långsiktigt ägande

  I övrig vill han inte kommentera ärendet innan det är avgjort.

  – Vi ska skicka in kompletteringar, och sen håller vi tummarna. Men de som är bekanta med hans andra fastigheter vet att Gustaf Douglas är en långsiktig ägare och ingen behöver vara rädd för att få honom till granne.

  LÄS OCKSÅ Douglas ny ägare i SCA

  Jordförvärvslagen

  Syftet med jordförvärvslagen är att gynna sysselsättning och boende i glesbygder samt att behålla balansen i markinnehav mellan fysiska och juridiska personer när det gäller lantbruksegendomar.

  Källa: Jordbruksverket

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen