Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 20 april

  Nya tallsjukdomen sprider sig i Sverige

  "Vi har en ny allvarlig skadegörare att räkna med. Det här kommer vi inte att bli av med."Det säger professor Jan Stenlid, SLU, som akututrett spridningen av tallsvampen diplodia.

   – Det här blir vi inte av med, konstaterar Jan Stenlid efter att ha akututrett utbredningen av diplodiasjukan i Sverige.
  – Det här blir vi inte av med, konstaterar Jan Stenlid efter att ha akututrett utbredningen av diplodiasjukan i Sverige. FOTO: Julio Gonzalez

  När ett 15 hektar stort utbrott av tallsvampen diplodia upptäcktes norr om Arlanda i fjol fick forskare från SLU akutbidrag för att kartlägga skadegöraren. Resultaten hittills är inte uppmuntrande:

  – Vi har konstaterat angrepp på ett tiotal olika ställen och det finns symptom på andra ställen. Det är framför allt i Uppland, från Tierp till södra Stockholm. Vi har en ny allvarlig skadegörare att räkna med. Det här kommer vi inte att bli av med, säger Jan Stenlid.

  Är inte överraskad

  Han är inte helt överraskad över resultaten.

  – Utbrottet norr om Arlanda var så stort så det var svårt att se att det inte skulle finnas på andra ställen. Men inget av de andra utbrotten är lika stort som det vid Arlanda.  RELATERAT Avverka allt och bränn virket

  Forskarna fortsätter nu arbetet, bland annat genom att spåra angripna plantor genetiskt för att se om ursprunget kan påverka angreppen. I övrigt är det än så länge svårt att ge tips på åtgärder för att förebygga eller bromsa spridningen.

  – Det går att minska sporspridningen genom att ta bort de mest infekterade träden. Annars är det svårt att säga något om skötsel. Svampen har bara funnits i Sverige ett år så vi det inte riktigt hur den uppför sig här, och det är svårt att direkt översätta erfarenheter från andra länder.

  Gynnas av fuktigt väder

  Spridningen av sporer gynnas av fuktigt väder. Men vanligtvis brukar angreppen på träd ske när träden är stressade, till exempel vid torka på grund av lågt grundvatten.

  – Men så har det inte riktigt varit här i Sverige, här har vi sett angrepp även på växtliga träd och vet inte riktigt vad det beror på, säger Jan Stenlid.

  – Man önskar att det fanns ett batteri av åtgärder att föreslå, men det har vi inte. Enligt lagar och certifieringar är det inte tillåtet att bespruta. Det är synd på sitt sätt, syftet är att minska miljöpåverkan, men samtidigt frånsäger man sig möjligheten att bekämpa skadegörare.

  LÄS MERNy svampsjukdom angriper ungtallenNy svampsjukdom akututreds

  Diplodiasjuka

  Diplodiasjukan (Spaeropsis sapinea) är en svampsjukdom som påminner om greminiella. Den förekommer främst i sydöstra Europa där den är en allvarlig skadegörare på tall. Svampen dödar årsskott och knoppar men kan även infektera kottar och vid stora angrepp döda hela träd. Spridningen sker med luftburna sporer.

  Källa: Skogsstyrelsen

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen