Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 november

  Miljardsatsning på spånskivefabrik

  En ny stor spånskivefabrik byggs i nordöstra Polen. Österrikiska Egger Group satsar 2,4 miljarder kronor i anläggningen.

  Det österrikiska företaget Egger Group, med anläggningar runt om i Europa, har tagit första spadtaget för sin nya stora fabrik i Biskupiec i nordöstra Polen. Anläggningen blir den nittonde inom koncernen och investeringen är på cirka 250 miljoner euro, motsvarande 2,4 miljarder kronor.

  Spånskivefabriken ska bli en ultramodern produktionsanläggning med en kapacitet att tillverka 650 000 kubikmeter obehandlad spånskiva, enligt uppgifter på företagets hemsida. En stor del ska också vidareförädlas genom att få en melaminfilm.

  “Mycket skog”

  Egger Group skriver att den geografiska placeringen är fördelaktig vad gäller transporter, och har bra tillgång på träråvara.

  – Det finns mycket skog i området. Det är också positivt för litauiska skogsägare för det sker redan i dag en import från Litauen, och det är positivt med ytterligare en aktör i området, säger Carl Kling som är marknadskoordinator på Skogssällskapet.

  Området där fabriken byggs är 85 hektar stort. Anläggningen som innebär cirka 400 nya jobb, ska stå klar i slutet av nästa år. Skivfabriken bedöms konsumera omkring 500 000 kubikmeter massaved, enligt Carl Kling.

  Tror du det blir import från Sverige?

  – Det är svårt att se att det skulle vara någon ekonomi i det, men kanske i vissa lägen, säger Carl Kling.

  Tidningen Wood Based Panels International, Wbpi, skriver i sin nätupplaga att de särskilda ekonomiska zoner som finns i Polen har dragit till sig många företag inom träindustrin de senaste åren. I det område som Egger nu etablerar sig, finns sedan tidigare bland andra Ikea.

  De särskilda ekonomiska zonerna har inrättats för att få fart på den ekonomiska utvecklingen och locka internationella investeringar. Tillgången på kunnig och relativt billig personal, kombinerat med flera förmånliga villkor för utländska investerare, gör områdena attraktiva.

  Byggfanér

  Ikea har funnits länge i Polen, och finns numera på flera olika platser. I Babimost i sydvästra Polen finns en anläggning för HDF-skivor som nyligen byggts ut, vilket ökat anläggningens kapacitet med cirka 2 250 kubikmeter per vecka.

  Bland övriga utländska träindustriföretag i Polen finns också tyska Steico som har byggt en fabrik för LVL, en fanérträprodukt för bärande konstruktioner samt en anläggning för tillverkning av träfiberisolering. Där finns också tyska paneltillverkaren Homanit som tillverkar MDF-skivor och HDF-skivor.

  LÄS MER: Södra säljer fabrik i LitauenLÄS MER: Ikea köper skogLÄS MER: Polskt företag köper sågverk i SmålandLÄS MER: Sveaskog exporterar massaved till Tyskland

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen