Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 12 september

  Lövet ökar men avsättningen minskar

  Andelen lövskog på produktiv skogsmark ökar men avsättningsmöjligheterna på lövvirke minskar. Flera lövsågverk har lagts ner och på vissa håll i landet råder överskott på lövmassaved. Priserna på björkmassaved har gått ner med åtta procent sedan 2012.

   Efterfrågan på björktimmer har minskat i södra Sverige.
  Efterfrågan på björktimmer har minskat i södra Sverige. FOTO: Mats P Ostelius

  Den svenska skogen består huvudsakligen av barrskog men andelen lövträdsdominerad skog ökar, särskilt i Götaland. Sedan mitten av 1990-talet har arealen lövträdsdominerad skog ökat i alla landsdelar förutom i norra Norrland, enligt Riksskogstaxeringen. 18 procent av den produktiva skogsmarken är nu lövskogsdominerad.

  Men samtidigt som vi får mer lövskog, minskar avsättningsmöjligheterna för lövtimmer.

  De senaste åren har flera lövsågverk lagts ner eller bytt ägare. Södra som under några år satsade stort på att såga lövtimmer, främst ek men också björk, har lagt ner båda sina lövsågverk.

  LÄS OCKSÅ Han satsar på blandskogen  Södra köper dock fortfarande lövtimmer. Skogsägarföreningen har skrivit ett flerårigt avtal med golvtillverkaren Kährs som ska ge avsättning för medlemmarnas ektimmer, och Håkan Larsson som är affärsområdeschef för Södra Skog påpekar att Södra även köper lövkubb av björk och tändsticksvirke av asp och säljer externt då avsättning finns.

  – Annars går det till massabruken, men mäts och betalas som sågbart ändå, skriver han i ett mejl till ATL.

  “Gynnar hela ledet”

  Men det har skett fler förändringar. Privatägda Almo Hardwood, med eksågverk i Östergötland och björksågverk i Lettland, sålde sågverket i Österbymo på försommaren till KG List. Listtillverkaren KG List ingår i Active Invest som bland annat också äger Spaljisten, som tillverkar folierade spånskivor, och Anebyhusgruppen.

  – Man ska sälja när det är fart i företaget, vi har haft en fantastisk tillväxt de senaste åren. Jag tror det här är en förnuftig väg framåt. KG List är en stor förbrukare av trä som har kundleden, och det gynnar hela ledet. Våra timmerleverantörer kan känna sig jättenöjda, säger förre ägaren Peter Blom.

  Utbudet för stort

  När det gäller lövmassaved finns det inget massabruk som enbart använder löv som råvara, men flera tar in en del lövmassaved. På senare tid har det dock varit lite besvärligt för skogbrukare att sälja lövmassaved eftersom utbudet har varit för stort. Då eldas lövmassaveden i värmeverk.

  LÄS OCKSÅ Så lyckas du med bokföryngringen

  Läget har dock förbättrats.

  – Det blir problem med avsättningen om ett bruk som använder löv har något problem med sin produktion, för marknaden är så liten. Men just nu är det egentligen bara i vissa delar av Västra Götaland som det är problem med avsättning av lövmassaveden, säger Magnus Juntikka som är virkeschef på Skogssällskapet.

  Åtta procent ner

  Vid en internationell jämförelse har priserna på lövmassaved gått ner mer i Europa än i andra delar av världen, enligt det amerikanska nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly.

  Exempelvis har prisskillnaden på lövmassaved i Sverige och USA:s sydstater minskat från drygt 400 kronor första kvartalet 2012 till cirka 80 kronor första kvartalet i år. Priserna på lövmassaved i Sverige har gått ner med 8 procent sedan början av 2012, enligt statistik från Skogsstyrelsen.

  Brukens kostnad för lövmassaved i Europa har gått ner snabbare än i andra delar av världen mellan 2012 och 2017, enligt det amerikanska nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly. Till exempel har prisskillnaden på lövmassaved i Sverige och USA:s sydstater minskat från drygt 400 kronor första kvartalet 2012 till cirka 80 kronor första kvartalet i år.LÄS OCKSÅ Dragkampen om Klas Ingessons skog

  Behovet ökar något

  De närmaste åren ökar brukens behov av lövmassaved något, men i ett perspektiv på 5-10 år kan det bli problem med avsättningen. Prognosen är att tillväxten i de svenska skogarna ökar, och en stor del av ökningen är löv.

  – Frågan är om industrin kommer att förbruka den ökade tillväxten. Det importeras en hel del löv i dag, och det kan man ju möjligen dra ner på, säger Magnus Juntikka.

  Köpare av lövmassaved

  Massabruken som även köper lövmassaved, andelen är 5-25 procent.

  Södra i Mönsterås och Mörrum

  Stora Enso i Skutskär och Nymölla

  Billerud Korsnäs i Skärblacka, Frövi, Gruvön och Gävle

  Munksjö i Billingsfors

  Metsä Board i Husum

  Holmen i Iggesund

  Källa: massabruken

  Strukturförändringar lövsågverk

  Hösten 2015 lade Södra ner sågverket i Traryd, och året därpå lades Djursdala ner.

  Almo Hardwood med eksågverk i Österbymo i Östergötland och björksågverk i Almo i Lettland, sålde sågverket i Österbymo på försommaren till KG List, som ingår i Active Invest som bland annat också äger Spaljisten, som tillverkar folierade spånskivor, och Anebyhusgruppen.

  Nordic Forester utanför Säffle i Värmland gick i konkurs i juni i år.

  Mot nedläggningsströmmen går norska företaget Løvtrespesialisten Fange Sag og Høvleri som har börjat med lövsågning på det gamla sågverksområdet i Billingsfors i Dalsland.

  Källa: allabolag.se, respektive sågverk

  Lövsågverk

  Golvtillverkaren Kährs med sågverk i Nybro och Blomstermåla i Småland

  Österbymo hardwood i Östergötland

  Vanhälls björksåg i Smedjebacken i Dalarna

  Björkträ Timber i Arbrå i Hälsingland

  Östra hults elektriska såg i Värnamo i Småland, sågar främst al

  Prästbols såg och bygg AB i Östra Ämtervik i Värmland

  Carlsdals såg i Vingåker i Södermanland, sågar både barrtimmer och lövtimmer

  Skättilljunga sågverk i Tollarp i Skåne, sågar boktimmer

  Elof Perssons trävaror i Sollebrunn i Västergötland

  Källa: allabolag.se, merinfo.se, sågverken

  Virkespriser

  Priserna på lövmassaved har varierat under årens lopp. Här är några axplock av vad köparna betalar på marknaden i dag:

  Billerud Korsnäs betalar 265 kr/m3fub för björkmassaved och 225 kr/m3fub för aspmassaved i Gävleborgs län och Härjedalens kommun. I delar av Norrbotten betalar samma företag 290 kr/m3fub för björkmassaved och 230 kr/m3fub för aspmassaved.

  Södra har nya priser från den 1 augusti och betalar 350 kr/m3fub för bokmassaved, 400 kr/m3fub för bokkubb, 320 kr/m3fub för björk- respektive aspmassaved samt 450 kr/m3fub för tändsticksvirke av asp och 420 kr/m3fub för björkkubb. Södras priser på ek varierar stort, från 300 kronor/m3to till 5 500 kr/m3to.

  Vanhälls björksåg i Dalarna betalar i snitt 550 kr/m3to för björktimmer.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  ATL Premium
  99:-/mån
  • 3 månader för 297 kr (99kr/mån)
  • Ingen bindningstid
  • Missa inget viktigt!
  Till toppen