Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 november

  "Inte i linje med lagens syfte"

  – Det långsiktiga är inte så viktigt, det är en slutsats man kan dra. Det säger Martin Sundström, som inte tycker att Gustaf Douglas med familj skulle ha fått köpa skogsfastigheten Bjärkefall.

   – Lagen är ganska tunn. Det konstaterar Martin Sundström, längst till vänster, här tillsammans med Klara och Ivar Sundström, Judith och Johan Jörneskog samt Tobias Sundström från Bjärkefalls markägargrupp.
  – Lagen är ganska tunn. Det konstaterar Martin Sundström, längst till vänster, här tillsammans med Klara och Ivar Sundström, Judith och Johan Jörneskog samt Tobias Sundström från Bjärkefalls markägargrupp.

  Bjärkefalls markägargrupp, en sammanslutning av fyra grannar med angränsande mark till Bjärkefall, ville inte att Gustaf Douglas med familj skulle få köpa fastigheten. De var villiga att betala lika mycket för marken och ansåg att deras förslag skulle ha mer positiva effekter för bosättning och sysselsättning i bygden.

  Respekterar beslutet

  – Vårt förslag hade varit bättre, men vi respekterar länsstyrelsens beslut, säger Martin Sundström från markägargruppen, och fortsätter:

  – Men det är intressant att se att den handläggare som utrett frågan reserverade sig mot beslutet. Dessutom anser länsstyrelse att de uppgifter som Douglas lämnat om tidsåtgången för skötseln av fastigheterna är överskattade, vilket var precis vad vi påpekade i vår skrivelse. Det visar att det som vi från bygden sagt har haft viss effekt. Vi har gjort vad vi har kunnat men det räckte inte.

  Tunn lag

  – Vi ville också ha en test av vad lagen kräver. Beslutet visar att det inte krävs så mycket, jordförvärvslagen är ganska tunn. Det långsiktiga är inte så viktigt, det är en slutsats man kan dra.

  Av länsstyrelsens beslut framgår att de inte tagit ställning till vilken köpare som skulle ge de största positiva effekterna för bygden, utan bara om Douglas köp skulle medföra några positiva effekter eller inte. Länsstyrelsen konstaterar att Douglas målsättning att heltidsanställa en förvaltare som ska bo på fastigheten uppfyller kravet på positiva effekter och att de därför ska beviljas förvärvstillstånd.

  Stor blir större

  Tycker du att beslutet ligger i linje med jordförvärvslagens syfte, att gynna bosättning och sysselsättning och att behålla balansen mellan privat- och bolagsägande?

  – Nej, det tycker jag inte. Vårt förslag skulle ha gett större och mer långsiktiga positiva effekter. Det är bättre att fyra lokala företag får möjlighet att växa än att en stor internationell placerare som redan äger mycket mark får köpa fastigheten. På sikt försvagar det andra markägare som blir mindre samtidigt som de som redan är stora blir ännu större.

  Snöpligt

  – Det var lite snöpligt, vi trodde länsstyrelsen skulle ta ett annat beslut. Men det är bra att de i alla fall tagit ett beslut så att säljaren, Veronica Ingesson, kan gå vidare, avslutar Martin Sundström.

  LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen säger ja till Douglas skogsköp

  LÄS MER: Dragkamp om Ingessons skog

  LÄS ÄVEN: Underkänner Douglas kalkyl

  PREMIUM: Gränsen luckras upp

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen