Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 13 augusti

  Läskflaska i träfiber ska rädda haven

  Världens första fiberbaserade flaska för kolsyrade drycker utvecklas just nu av svenskt trä i Slangerup i Danmark. Green Fiber Bottle heter flaskan som är tänkt att revolutionera förpackningsindustrin.

   Svensk skog är råvara i flasktillverkningen i Danmark.
  Svensk skog är råvara i flasktillverkningen i Danmark.

  Att Green Fiber Bottle till skillnad från de aluminiumburkar, plast- och glasflaskor som dominerar på butikshyllorna i dag, är nedbrytbar och dessutom har lägre klimatpåverkan i tillverkningsledet har gjort att förväntningarna är höga.

  – 2025 kommer det att finnas ett ton plast för varje tre ton fisk i haven. 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk. Vi måste hitta nya lösningar om vi ska vända den trenden, säger Anders Persson som är vd på Billerud Korsnäs Venture till branschorganisationen Skogsindustriernas webbtidning.

  Investerar i hållbarhet

  Billerud Korsnäs dotterbolag, Billerud Korsnäs Venture, har till uppgift att hitta och investera i nya hållbara lösningar inom förpackningsindustrin. Sedan förra året är Billerud Korsnäs aktieägare i det danska företaget Ecoxpacs, och är sedan dess med och utvecklar den nya flaskan.

  I handen känns flaskan ungefär som en femtiocentiliters plastflaska, men är hårdare när man klämmer på den. Känslan är att den ur konsumentperspektivet förmodligen skulle kunna ersätta plastflaskan rakt av, skriver Skogsindustrierna på webben.

  Första i sitt slag  Flaskan gjuts i 3D av ny träfiber och när den så småningom når konsumentledet kommer det vara den första av fibermaterial som klarar kolsyrad dryck. Dit är det dock en väg kvar. Flaskan är ännu inte officiellt godkänd för livsmedelsbruk, det inre ytskiktet är inte helt färdigutvecklat än. Därefter måste tillverkningskostnaderna pressas, och en affärsmodell för storskalig produktion tas fram.

  Drömmen är att göra en fullskalig lansering i samband med sommar-OS i Tokyo 2020.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen