Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 november

  Kommunen gör tummen ned för Douglas

  Familjen Douglas beviljas förvärvstillstånd för skogsfastigheten Bjärkefall. Men varken kommunen eller lokala markägare tycker att det ligger i linje med jordförvärvslagens syfte.

   ”Om köpet ger positiva effekter på bosättning eller sysselsättning ska vi ge tillstånd enligt jordförvärvslagen. Vi prövar inte olika intressenter mot varandra”, säger Jonas Källming.
  ”Om köpet ger positiva effekter på bosättning eller sysselsättning ska vi ge tillstånd enligt jordförvärvslagen. Vi prövar inte olika intressenter mot varandra”, säger Jonas Källming.

  Länsstyrelsen beviljar familjen Douglas förvärvstillstånd för skogsfastigheten Bjärkefall, Kinda. Avgörande för beslutet är att de ska heltidsanställa en förvaltare för Bjärkefall och intilliggande Hudda, som de köpte i fjol, och som ska bosätta sig på Hudda.

  En grupp lokala markägare har också velat köpa marken till samma pris. De ansåg att det skulle ge större positiva effekter och att familjen Douglas därför inte skulle beviljas förvärvstillstånd.

  Positiva effekter

  – Om köpet ger positiva effekter på bosättning eller sysselsättning ska vi ge tillstånd enligt jordförvärvslagen. Vi prövar inte olika intressenter mot varandra, säger Jonas Källming, lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.

  Martin Sundström från den lokala markägargruppen är besviken:

  – Vårt förslag hade varit bättre, men vi respekterar länsstyrelsens beslut. Vi ville också ha en test av vad lagen kräver. Beslutet visar att det inte krävs så mycket, det långsiktiga är inte så viktigt.

  Boxholms Skogar

  Även Kinda kommun har förordat köpare med lokal förankring. Familjen Douglas köper Bjärkefall som privatpersoner men äger också Boxholms Skogar AB, som förvaltar runt 35 000 hektar skog i regionen.

  – Det är en stor besvikelse. Det är negativt för kommunen att storägare breder ut sig där få människor bor. Det är en smygbolagisering som inte går att komma åt med lag, säger Björn Hoflund (M), förste vice ordförande i Kindas kommunstyrelse.

  Heltid?

  Varken han eller Martin Sundström tycker att beslutet är i linje med lagens syfte. Och enligt markägargruppen har familjen Douglas överskattat sysselsättningen, bland annat att det skulle behövas en förvaltare på heltid för de sammanlagt cirka 1 750 hektaren. För en heltidstjänst krävs 10 000-20 000 hektar, anser de.

  Även länsstyrelsen påpekar att tidsåtgången delvis är överskattad, men bedömer sammantaget familjen Douglas uppgifter som trovärdiga. Och någon uppföljning av om de genomförs blir det inte.

  – Nej, det finns det inget utrymme för i lagen. Bara vid en ny ansökan om förvärvstillstånd kan det vara av intresse hur köparen genomfört tidigare avsikter, säger Jonas Källming på länsstyrelsen.

  Bra grannar

  Erik Gustafsson på Wasatornet är familjen Douglas kontaktperson.

  – Vi har inga kommentarer till synpunkterna från kommunen eller markägargruppen. Vi kommer göra vårt yttersta för att verksamheten blir så bra som möjligt och jobba långsiktigt, det gör vi alltid. Vi hoppas att vi kan bli bra grannar, det är viktigt för svenskt lantbruk, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen säger ja till Douglas skogsköpLÄS MER: Dragkamp om Ingessons skogLÄS ÄVEN: Underkänner Douglas kalkylLÄS OCKSÅ: Gränsen luckras upp

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen