Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 juni

  Här är John Deeres nya finess

  Nöten har varit svår att knäcka. Men efter år av utveckling finns nu kranspetstyrning som funktion även till skördare.

  ATL sänder live från Elmia Wood onsdag-fredag. Här kan du se livesändningen mellan klockan 14 och 16 varje dag!

  Som en av sina största nyheter presenterar John Deere en efterlängtad funktion, kranspetstyrning för skördare. Finessen presenterades redan 2009, men då som datorsimulering och har sedan dess letat sig in i företagets skotare.

  Underlättar arbetet

  I skotarsegmentet lanserades systemet 2013, och i samband med årets Elmia Wood lanserar John Deere även funktionen i företagets 1270-skördare.

  Den stora fördelen med tekniken är att maskinföraren bara behöver tänka på att styra aggregatet i höjd och sidled. Resten tar maskinens dator hand om genom avancerade beräkningar. Det innebär att föraren inte längre behöver fokusera på kranvinklarna under arbetet.

  Mindre trötthet

  John Deere går inte ut med några siffror men vågar ändå påstå att finessen ska snabba upp avverkningsarbetet i skogen. Men det finns även andra fördelar.

  – För förarnas del så är det tveklöst så att man blir mindre trött. Oerfarna förare når snabbare en hög produktion och även erfarna förare får en något högre produktion med det här systemet, säger Dieter Reinisch som är informationsansvarig på John Deere.

  På sikt räknar företaget även med att finessen kommer att introduceras i John Deeres övriga skördarutbud. Men eftersom funktionen inte kan flyttas över rakt av kommer det att krävas individuellt utvecklingsarbete på varje maskinmodell.

  – Varje maskin måste beräknas för sig, och det är en svår nöt. Det kommer. Men vi kan inte riktigt säga när det kommer på de övriga modellerna, säger Dieter Reinisch.

  SE OCKSÅ: Komatsu överraskar mässan

  Till toppen