Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 15 juni

  Gamla sanningar bortblåsta i framtidens skogsägande

  Svenska skogsägare kommer att påverkas av klimatförändringarna. Men experten tycker inte att det finns tillräcklig beredskap för vad som komma skall.

  Vilka förändringar ser vi som kan påverka svenska skogsägare på grund av klimatförändringarna?

  – Generellt sett så blir det varmare och blötare. Framför allt norra Sverige påverkas, där man ser de största förändringarna både vad gäller temperaturer och nederbörd. Vi får en nederbördsökning hela året, men framför allt vintertid, säger Gunn Persson, hydrolog på SMHI i en intervju med ATL under Elmia Wood.

  Eftersom det blir varmare ökar vegetationsperioden vilket av uppenbara skäl påverkar skogsbruket och förutsättningarna för det.

  Vad kan man göra för att möta detta som skogsägare?  – Ett sätt att möta det är att fundera över saken och läsa på, säger Gunn Persson och tipsar om att titta på Skogsstyrelsens hemsida.

  – Mycket handlar om bra planering, och då är det olika tidsperspektiv. Dels det långa tidsperspektivet när du sätter dina plantor. Vad ska vi ha för material som mår bra i dag som även mår bra i framtiden? Där finns det visst stöd att få från Skogsforsk vad gäller tall. Där hoppas man få en utveckling även för andra arter, fortsätter Gunn Persson.

  Hon råder skogsägare att tänka framåt och förbereda sig för större variationer.

  – Gamla sanningar är inte giltiga längre. Tjälen kommer inte som den brukar och man får tjällossning flera gånger. Många upplever redan nu att man har problem med det. Det kommer att sprida sig eftersom vegetationszonerna förändrar sig norrut, säger Gunn Persson.

   Konsult klimat och hydrologi, Fil.dr. vid SMHI
  Konsult klimat och hydrologi, Fil.dr. vid SMHI FOTO: Frida Jonson

  SMHI har tagit fram ett markbärighetsindex, SMHI Timber, för att få bättre kunskap om hur marken ser ut under en längre period framåt. I den får man dagliga prognoser en månad framåt i tiden för att kunna planera sin verksamhet bättre.

  Alla klimatförändringarna som du nämner, känns det som att det finns beredskap för de förändringarna som vi vet ska komma?

  – Nej, och jag tycker att det är dags att prata om vad vi behöver göra. Inte bara minska utsläppen av växthusgaser för det har varit på tapeten ganska länge. Det handlar också om anpassning till klimatets förändringar. Där finns mycket att göra, inte bara för skogen utan för samhället i stort.

  Vem har ansvaret?

  – Personligen tycker jag att vi alla har ett ansvar. Om jag kör bil eller cyklar, vilken mat jag äter om jag åker på utlandsresor. Vad gäller anpassningsfrågor så ligger det mer hos de olika näringarna eller verksamheterna. För svenska förhållanden finns en hel del information på Skogsstyrelsens hemsida där man ger konkreta råd som att minska andelen gran till exempel, och sprida riskerna.

  Det rimmar lite illa med ökad nederbörd och fuktigare, det brukar gynna gran?

  – Men det finns andra problem. Det finns angreppssidan också, vad gäller betande djur, svampar, insekter. Att sprida riskerna uppfattar jag är det stora budskapet från Skogsstyrelsen sida, säger Gunn Persson.

  Se hela intervjun med Gunn Persson i videon ovan.

  Se också: Alla klipp från Elmia Wood och ATLs livesändningar

  Till toppen