Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 15 maj

  Här är vinnaren bland skogsägarföreningarna

  Mellan 2006 och 2016 ökade skogsägarföreningarna sitt medlemsantal med 2 procent, medan den anslutna arealen minskade lika mycket. Men några föreningar sticker ut.

  FOTO: MOSTPHOTOS/ATL

  2006 hade landets fyra stora skogsägarföreningar 103 000 medlemmar. 2016 var motsvarande siffra knappt 106 000, en ökning med drygt 2,5 procent. Samtidigt har medlemsarealen minskat procentuellt sett nästan lika mycket, till drygt 6,1 miljoner hektar.

  Södra har legat stabilt på drygt 50 000 medlemmar under hela perioden. Men den anslutna arealen har ökat med 11 procent.

   Lena Ek, ordförande Södra.
  Lena Ek, ordförande Södra.

  – De som äger skog köper gärna mer skog, kommenterar Lena Ek, Södras ordförande. Men total sett minskar antalet som är aktiva inom de gröna näringarna, så vi tycker det är bra att vi lyckas behålla medlemsantalet.

  Dominerande

  Södra är mycket dominerande inom sitt område, enligt Lena Ek är hälften av alla skogsägare i Götaland medlemmar i föreningen.  Mellanskog hade 3 procent färre medlemmar 2016 än 2006. Men tittar man lite närmare på siffrorna så har minskningen gått fort de senaste tre åren, från drygt 32 000 till 26 000, ner med nästan 19 procent. Sett till hela perioden 2006-2016 har den anslutna arealen minskat med 15 procent.

   Karin Perers, Mellanskogs ordförande.
  Karin Perers, Mellanskogs ordförande.

  – 2010 ändrade Mellanskog från medlemskap per fastighet till personmedlemmar, det gav en ökning av medlemsantalet. Sen har vi tappat cirka 900 medlemmar men i övrigt beror minskningen de senaste åren på att vi rensat upp i gammalt medlemskap och sorterat bort till exempel dödsbon, säger Karin Peres, Mellanskogs ordförande.

  Norrskog minskar

  Norrskog har haft en svag och jämn minskning under hela perioden, och hade 8 procent färre medlemmar 2016 än 2006. Samtidigt har arealen minskat med 11 procent.

  – Största förklaringen är åldersrelaterad, med dödsfall och generationsskiften, kommenterar Olov Söderström, Norrskogs VD. Under perioden har vi också ägnat åt oss en del registervård som påverkat medlemsantal och arealer negativt.

  Norrskog har dock ambitionen att växa, säger han, men de många stormarna de senaste åren har gjort att föreningen främst fokuserat på befintliga medlemmar. Från och med i år kommer de att arbeta mer aktivt med nyrekryteringen.

   Olov Söderström, Norrskogs vd.
  Olov Söderström, Norrskogs vd.

  Stadig ökning

  Motsatt utveckling mot Norrskog har Norra Skogsägarna med en stadig ökning av antalet medlemmar. 2016 var de 34 procent fler än 2006. Trots det har arealen inte ökat.

  – En del av medlemsökningen beror på att vi gått från en medlem per fastighet till flera. Ofta äger man ju fastigheten tillsammans men tidigare var det bara en som var medlem, säger Torgny Hardselius, ordförande på Norra Skogsägarna.

  Föreningarnas företrädare är skeptiska till idén med en enda nationell skogsägarförening som motvikt till allt större skogs- och sågverksföretag.

  – Det finns synergier, men jag tror det skulle vara jättesvårt. Skillnaderna är stora och närheten till skogsägarna är jätteviktig, säger Torgny Hardselius.

   Torgny Hardselius, ordförande Norra Skogsägarna.
  Torgny Hardselius, ordförande Norra Skogsägarna.

  – Jag kan inte se att det skulle vara mer effektivt, säger Karin Perers. Vi samarbetar redan vad gäller till exempel näringspolitik och metoder inom LRF Skogsägarna.

  – Jag tror inte det är någon fördel för skogsägarna. Närheten till medlemmarna, närvaron och demokratin är mycket viktiga och en framgångsfaktor, säger Lena Ek.

  – Vårt uppdrag är att skapa mera värde för våra medlemmar och om det sker effektivare i andra ägarstrukturer än de nuvarande så kommer det säkert att gå åt det hållet. Tittar vi 20 år tillbaka såg kartan annorlunda ut, hur det ser ut 20 år framåt i tiden, det återstår att se, säger Olov Söderström.

  LÄS ÄVEN: Provkörning av terrängmotorcykeln RokonLÄS MER: Motorsågsfrossa i Målilla

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen