Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 18 juni

  Fler än 60 döda i rasande skogsbrand

  UPPDATERAS

  Den stora skogsbranden i Portugal är fortfarande utom kontroll. Hittills har man bekräftat 62 dödsfall, men dödssiffran väntas stiga och man har nu utlyst tre dagars landssorg.

   Arkivbild. En skogsbrand påverkas inte bara av temperaturer och luftfuktighet, även topografin har betydelse för hur snabbt branden sprider sig.
  Arkivbild. En skogsbrand påverkas inte bara av temperaturer och luftfuktighet, även topografin har betydelse för hur snabbt branden sprider sig. FOTO: MOSTPHOTOS

  Flera byar har brunnit ned.

  – De har extremt brandväder med höga temperaturer och om de då fått in en kallfront tillsammans med låg luftfuktighet så kan branden sprida sig extremt snabbt, säger skogsbrandsexperten Annie Johansson.

  Under skogsbranden i Västmanland som ATL skrivit om, rörde sig branden med 5 kilometer i timmen. I Portugal har branden rört sig med flera breda fronter och sannolikt snabbare än så, vilket gjort att människor fastnat mellan fronterna och inte kunnat ta sig ut.

  – Varje gnista som kommer på marken kan antända nya bränder. En rusning med 5 kilometer i timmen är redan det väldigt snabbt, man kan inte göra något annat än att evakuera, säger hon.

  Topografi påverkar  Torrt gräs och kuperat landskap påverkar brandens framfart. Uppförslutning gör till exempel att den rör sig snabbare.

  – Man försöker nog jobba från flankerna och det finns helt säkert ställen där de inte kan ta sig in och bekämpa. Det man behöver är ett väderomslag. Vid 50 procent luftfuktighet brinner det inte så bra, vid 40 procent brinner det bra, men vid 35-30 procent luftfuktighet gör intensitetskurvan för bränder ett språng, säger Annie Johansson.

  Som det ser ut i dag kan man vänta minst tre dagar till av torrt och varmt väder, vilket kommer att göra det svårt att få bränderna under kontroll.

  EU-kommissionen har gått ut med ett officiellt meddelande där man ger sitt stöd till de drabbade.

  “Alla våra tankar är med familjer och vänner till de som påverkas av de dödliga skogsbränder som drabbat stora flera delar av portugal. Vi skickar våra kondoleanser till dem som förlorat nära och kära.”

  Man skriver vidare att man EU är redo att hjälpa till och att man kommer att göra allt man kan för att hjälpa myndighetar och människor i Portugal.

  Hjälp på väg

  EU:s skyddsmekanismer har redan aktiverats och Frankrike har erbjudit tre flygplan för vattenbombning. Även Spanien har skickat flygplan.

  Man samordnar sig nu för en internationell brandbekämpnings- och stödinsats.

  – Nu prioriterar vi att få kontroll på branden, efter det ska vi försöka reda ut vad som har hänt, sa president Marcelo Rebelo de Sousa, som själv har tagit sig till Leiria väster om katastrofområdet för att träffa drabbade familjer, i ett uttalande enligt TT.

  Skogsbranden i Pedrógão Grande har hittills krävt flest människoliv i Europa sedan

  Det bröt ut ungefär 60 skogsbränder under natten till söndagen på olika ställen i Portugal och närmare 1700 brandmän bekämpar dem. Branden spred sig våldsamt från fyra håll vid Pedrógão Grande, rapporterar BBC.

  Vad som orsakade branden är ännu oklart, men man tror att de kan ha startats av blixtar i det mycket varma och torra väderförhållanden som råder i området.

  Enligt Portugisiska myndigheter har många dött i sina bilar när de försökte ta sig bort från brandområdet mellan Figueiró dos Vinhos och Castanheira de Pera.

  LÄS MER: “Vi måste bli bättre på att släcka skogsbränder”LÄS MER: Svensk brandmästare bekämpar branden i ChileLÄS OCKSÅ: Lantbrukare räddade hela byn från luftenLÄS MER: Torvmossar i brandLÄS MER: Skogsbranden under kontroll

  Till toppen