Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Skog 12 januari

  Europeiska timmerpriser trendar nedåt

  Index för de europeiska sågtimmerpriserna har varit vikande sen 2014. Allra mest har priserna gått ned i bland annat Finland och Norge.

   Index för de europeiska priserna på sågtimmer har sjunkit sedan 2014, men ligger fortfarande 10 procent över genomsnittsnivån för perioden 1999-2016.
  Index för de europeiska priserna på sågtimmer har sjunkit sedan 2014, men ligger fortfarande 10 procent över genomsnittsnivån för perioden 1999-2016. FOTO: Wood Resource Quarterly

  Under tredje kvartalet 2016 nådde index för det europeiska sågtimmerpriset, ESPI, sitt lägsta värde på sex år med 83,40 euro per kubikmeter. Det rapporterar Wood Resource Quarterly, WRI.

  De senaste två åren har priserna på sågtimmer fallit mer i Europa än i någon annan region i världen.

  Orsaken är sjunkande efterfrågan på virke på vissa marknader och lägre priser generellt både på inhemska och exportmarknader. Allra mest har priserna sjunkit i Finland, Norge, Polen, Österrike och Estland.

  Minskad timmerhandel

  Sjunkande efterfrågan på sågade varor har också lett till minskad timmerhandel i Europa.  WRI uppskattar att den totala handeln med barrtimmer under 2016 blir 12 procent lägre än 2015, vilket innebär den lägsta nivån sen den globala krisen 2008 och 2009. Norge, Frankrike, Ukraina och Lettland är några av de länder som haft de största exportminskningarna under året.

  Men även om index för sågtimmerpriset sjunkit sedan 2014 ligger det fortfarande 10 procent över genomsnittsnivån för perioden 1999-2016.

  Läs mera om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen