Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 19 juni

  Snåriga regler kan drabba skogsägare

  STOCKHOLM

  Tillståndsprövning i stället för avverkningsanmälningar och en gräns för hur mycket vi får avverka. Helena Sjögren och Mårten Larsson på Skogsindustrierna är oroliga för krångliga regelverk inom EU som missgynnar skogsägare.

   Helena Sjögren och Mårten Larsson, Skogsindustrierna.
  Helena Sjögren och Mårten Larsson, Skogsindustrierna.

  EU-länderna ska ha mer förnyelsebar råvara till uppvärmning och bilar. Det är ambitionen när det så kallade förnybarhetsdirektivet uppdateras. Men det kan få krångliga konsekvenser för svenskt skogsbruk. Anledningen är förslaget om hållbarhetskriterier för råvaror från skogen.

  – Värsta scenariot är att man inte räknar bioenergi från skogen som hållbar och då får både Sverige och Europa det svårt att klara våra klimatmål, säger Helena Sjögren som är ansvarig för bioenergi på Skogsindustrierna.

  Kan öka värde

  Branschorganisationen Skogsindustrierna anser egentligen att svensk lagstiftning räcker. Men mycket tyder på att det blir kriterier, frågan är hur de kommer att se ut. De kan komma att kräva att en skogsägare som vill avverka måste söka tillstånd.

  – Det beror på hur det tolkas. Det där ordet tillstånd måste tolkas på ett sådant sätt att vi inte plötsligt får tillståndsprövningar i stället för anmälningar, säger Mårten Larsson som är skogsdirektör på Skogsindustrierna.

   Helena Sjögren är ansvarig för bioenergi på Skogsindustrierna.
  Helena Sjögren är ansvarig för bioenergi på Skogsindustrierna. FOTO: Birgitta Sennerdal  Rätt utformat kan dock förnybarhetsdirektivet öka efterfrågan på biodrivmedel på skogsråvara, vilket i sin tur kan öka värdet på grenar och toppar från skogen.

  I slutet av november kom EU-kommissionens förslag, och just nu tittar parlamentet och Rådet på det. I början av nästa år ska de olika EU-organen diskutera ihop sig.

  Ökning räknas som utsläpp

  En annan aktuell fråga är den som lite slarvigt har kallats avverkningstak och som också kan krångla till det för svensk skog och svensk skogsindustri.

  – Det är inget tak, men det riskerar att leda till begränsningar, säger Mårten Larsson

  Förslaget från EU-kommissionen om EU:s klimatarbete innebär att när svensk avverkningsnivå för åren 2021 till 2030 ska räknas ut, tittar man på hur stor avverkningen var under åren 1990 till 2009 för att sätta en referensnivå, eller utgångsläge.

  Men avverkningen har ökat markant under senare år och vill vi i Sverige öka avverkningen ytterligare, kommer ökningen att räknas som ett utsläpp av koldioxid.

  – Om vi ökar avverkningar för att öka träbyggandet är det klokt ur klimatsynpunkt, men oklokt ur rapporteringssynpunkt. Men där kan vi hamna, säger Mårten Larsson.

   Mårten Larsson är skogsdirektör på Skogsindustrierna.
  Mårten Larsson är skogsdirektör på Skogsindustrierna. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Förhandlingar till hösten

  EU-parlamentet och medlemsländerna i Rådet förbereder just nu sina förhandlingspositioner utifrån EU-kommissionens förslag. Förhandlingarna om den slutgiltiga utformningen väntas börja i höst.

  Mårten Larsson är dock hyfsat optimistisk eftersom det finns två grupperingar inom EU. Den som Sverige tillhör anser att man inte kan titta så långt tillbaka i tiden när man räknar på avverkningarna, utan att man i stället måste blicka framåt.

  – Det lär inte bli som kommissionen föreslår utan man måste röra sig för att komma överens i Rådet, säger han.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen