Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 10 januari

  66 miljoner träd har dött i Kalifornien

  Träden dör på grund av torkan - men miljöinsatser har förstärkt skadan.

   Kalifornien har några magnifika skogar bland annat Sequoiaträden som kan bli 3 000 år gamla.
  Kalifornien har några magnifika skogar bland annat Sequoiaträden som kan bli 3 000 år gamla. FOTO: Mostphotos

  Den femåriga torkan är den värsta i den amerikanska delstaten Kaliforniens moderna historia, skriver tidningen The Economist.

  Kalifornien har några magnifika skogar, framför allt i bergskedjan Sierra Nevada där flera arter av barrträd växer sig rekordstora, bland annat de berömda Sequoia-träden som kan bli 3 000 år gamla.

  När bestånden började skyddas av miljöskäl under början av 1900-talet började man också bekämpa de återkommande skogsbränderna i området. Skälet var att man trodde de skadade träden. Under senare tid har man förstått att bränderna ofta är en del av det ekologiska systemet.

  Värre bränder

  I början av 1900-talet fanns det runt 120 större träd per hektar. Nu är det runt 750 stammar per hektar, de flesta mindre träd. Det har gjort att skogsbränderna får ett mycket mer våldsamt förlopp. Dessutom har toppbränder blivit mer vanliga vilket slår ut även de äldre träden.  Den stora mängden träd har också förvärrat torkan enligt principen ”för många sugrör i drinken”.

  Sierra Nevada (Snöhöljda bergen på spanska) levererar 60 procent av delstatens vattenbehov. Därför har man nu börjat gallra skogarna för att kompensera för de tidiga miljöpolitiska misstagen. Under tio månader 2016 har närmare 1 000 kvadratkilometer gallrats och delstatens guvernör har godkänt lagstiftning som ska underlätta arbetet.

  – Miljöaktivister har dock protesterat mot all avverkning, oavsett orsak, säger Tim Murphy, ekolog på Forest Service, en motsvarighet till Skogsstyrelsen. Skälet är att vattendragen för med sig mer slam vilket stör vattenlevande organismer och man hänvisar till liknande projekt i Montana som ligger i Klippiga bergen.

  Dyra avverkningar

  Avverkningar i de höga bergskedjorna är extremt dyra och utförs av hjulburna motorsågar. Gallring av en hektar kan kosta uppemot 35 000 kronor. Eftersom det är mindre träd som avverkas har de ingen användning som sågtimmer.

  Gallringarna kan dock öka vattenflödet med 20 till 60 procent vilket gör dem långsiktigt lönsamma. År 2010 betalade exempelvis vattenkraftsproducenten Denver Water, Colorado, 150 miljoner kronor för att få tillrinningsområden i Klippiga bergen åtgärdade.

  Samtidigt ökar överlevnadschanserna för de större träden när konkurrenterna tas bort.

  Läs mer: Skogsdöd i KalifornienLäs mer: Våldsamma skogs- och markbränder i Kalifornien

  Läs mer om

  Till toppen