Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 22 november

  Mjölkkris, var god dröj!

  Det inte oviktigt för världens mjölkbönder att kinesernas disponibla inkomster har ökat med 7,5 procent under årets nio första månader, anser ATL:s Marcus Frennemark.

  Har vi en ny mjölkkris i antågande innan världens mjölkproducenter hunnit hämta sig från den förra?

  Vissa analytiker har varnat för det och det finns onekligen tecken som pekar i den riktningen.

  Den sanslösa prisutvecklingen på smör har brutits och priset har fallit rejält de senaste månaderna.

  EU har fortfarande stora mängder skummjölkspulver, som stödköptes under förra mjölkkrisen, i sina lager och det kan påverka priset när det lyfts ut på marknaden.

  På Global Dairy Trade, GDT, har de tre senaste auktionerna slutat på minus med ett totalt indexfall på nästan sju procent. I veckans auktion ser vi om nedgången fortsätter eller om en stabilisering är i sikte.

  Ett par år med stigande mjölkpriser har förstås stimulerat till produktionsökningar i olika delar av världen. Frågan är vad marknaden klarar av att ta emot utan att botten går ur.

  Men det finns också tecken på att vi kan vänta oss åtminstone ett stabilt mjölkpris under 2018.

  Ekonomin går överlag bra i världen. Den ekonomiska tillväxten är hög och det är positivt för efterfrågan på livsmedelsprodukter.

  Riktigt bra ser det ut att gå för Kina, som är en helt avgörande spelare i den internationella handeln med mejeriprodukter.

  De senaste årens farhågor om att kinesisk ekonomi var på väg mot ett sammanbrott verkar ha kommit på skam. För årets tredje kvartal redovisade de kinesiska myndigheterna en BNP-tillväxt på 6,5 procent.

  Visserligen ska kinesisk statistik tas med en nypa salt; siffrorna kan ha friserats av politiska skäl. Men flera bedömare menar att Kina är på väg att lyckas med tricket att göra den inhemska efterfrågan till motorn i ekonomin i stället för exportindustrin.

  Då är det inte oviktigt för världens mjölkbönder att kinesernas disponibla inkomster har ökat med 7,5 procent under årets nio första månader.

  Kinesernas aptit på mejeriprodukter växer. Under årets åtta första månaderna ökade importen av helmjölks- och skummjölkspulver med 11 respektive 29 procent. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti tog det rejäl fart, pulverköpen till Kina ökade med 69 procent jämfört med samma period förra året.

  De kinesiska satsningarna på inhemsk, modern mjölkproduktion börjar dock ge resultat och försäljningen av konsumtionsmjölk till Kina ökar inte längre.

  Men det gör däremot importen av fetare mejeriprodukter. Volymmässigt är smör, ost och grädde fortfarande små jämfört med pulverimporten. Men tillväxten är imponerande; under januari till augusti 2017 ökade importen med 19, 24 respektive 50 procent.

  När mjölkpriserna toppade under 2013 var drivkraften i stor utsträckning kinesisk efterfrågan på pulver. Nu växer importen igen och det kan leda till, om inte höjda priser, så i alla fall till att priset håller ut på den nuvarande nivån ett år till.

  För den enskilde mjölkföretagaren är naturligtvis världsmarknadspriset på pulver bara en faktor bland andra. Och dessutom en parameter som inte låter sig påverkas.

  På kostnadssidan finns det en del ljusglimtar, åtminstone för företagen som lyckats väl med sin grovfoderskörd. Prisutvecklingen på både spannmål och proteinfodermedel talar för närvarande till köparens fördel.

  Mjölkföretag med en välfungerande produktion kan alltså sannolikt återhämta sin ekonomi även under 2018.

  Mjölkkris, var god dröj!

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen