Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 1 december

  Utveckla svenska modellen ansvarsfullt

  Är verkligen ett litet antal grisar som avvänjs under noggrann kontroll efter 21 dagar ett hot mot den svenska modellen och de svenska mervärdena? Det frågar sig ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Bild 1/2
  Bild 2/2

  Den svenska grisen har tagit marknadsandelar de senaste åren. Särskilt i butikerna har den danska fläskfilén och andra importvaror tappat i försäljning trots lägre pris.

  Danmark satsar nu hårt på att återerövra förlorat territorium i butikerna. Förbättrad djurvälfärd är det nya slagfältet, det område där kampen förs, i alla fall här i Nordeuropa.

  Med dansk hjärtmärkning ska förtroendet förbättras. Det går naturligtvis att kritisera att deras enhjärtasgris fortfarande har långt kvar till svensk standard, men rörelseriktningen är klar. Vinnare är förstås djuren och möjliga förlorare är svenska uppfödare som får konkurrens i sin bästa gren, djuromsorgen.

  Svensk grisnäring mår bra just nu. Det är bra att slakterierna och handeln samarbetar och utvecklar nya koncept. Att Ica har ökat det svenska ursprunget i charkvarorna från 30 till närmare 90 procent är mycket glädjande för grisbranschen. Det är också till nytta för lantbruket som helhet – en näring som utvecklas har högre status.

  Då blir det svårt att följa debatten om de nya djurskyddsreglerna som under vissa omständigheter gör det möjligt att avvänja smågrisarna tidigare. Om protesterna handlar om skilda åsikter i sakfrågan går det att förstå och respektera. Om det däremot handlar om att varje försök till förändring av den svenska modellen ska bekämpas är det svårare att följa med.

  Ny teknik, nya stallar och nya rön vad gäller uppfödningen öppnar för nya lösningar som inte nödvändigtvis är en försämring. Är verkligen ett litet antal grisar som avvänjs under noggrann kontroll efter 21 dagar ett hot mot den svenska modellen och de svenska mervärdena? Är det början på ett sluttande plan som leder ner i avgrunden?

  Handelns markering att det svenska ursprunget är det absolut viktigaste argumentet är tydligt och välgörande. Så får handeln och vi andra ha förtroende för och lita på att branschen, myndigheterna och forskningen ansvarsfullt för den så kallade svenska modellen framåt.

  Till slut kommer det ner till intäkter minus kostnader och därmed lönsamhet för uppfödaren. Under en lång period från 2014 och framåt låg det svenska priset stabilt och högt över det pressade priset i länderna söderöver. Det är fortfarande stabilt men när marknaden på kontinenten är mer i balans har priserna där stigit och ibland varit högre än de svenska.

  Alla nya ansträngningar har inte resulterat i högre avräkningspriser till uppfödarna. Om det har stannat hos slakterierna får vi se när deras årsresultat redovisas.

  Om slakterierna har byggt upp stora vinster får vi diskutera varför pengarna har stannat där. Om inte får vi rikta strålkastarna mot handeln och undra om mervärdena bara är till för deras skull. För det är bra att avräkningspriserna har legat på en jämn nivå, men visst skulle man önska en del högre toppar. Svensk kvalitet ska betala sig.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen