Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 24 november

  Trumps ointresse drabbar jordbruket

  Brist på arbetskraft, hinder för export av jordbruksprodukter och en minskad satsning på etanol och biodiesel vore en mardröm för det amerikanska jordbruket, konstaterar ATL:s ledarskribent Tord Karlsson.

  Man undrar: Vad tänkte merparten av USAs bönder med när de stödde Donald Trump som kandidat till presidentposten? När amerikanska veteodlare kommer till tals i dagens tidning är de bekymrade över utvecklingen, särskilt hotet mot exportmöjligheterna.

  Men det var väl inte oväntat. Protektionism och skyddet av den tunga industrin var själva livsluften under hans valkampanj. Det har också märkts under året med stopp för handelsavtal med Stillahavsregionen och omförhandlingar av Naftaavtalet med Mexiko och Kanada.

  Donald Trump själv verkar vara mer intresserad av kolindustri än jordbruk och drar sig hellre tillbaka till Floridas stränder än till en ranch, som många av hans republikanska företrädare gjorde.

  Jordbruket såg det som en positiv signal när den lantbrukskunnige Georgiaguvernören Sonny Perdue utsågs till jordbruksminister. Han hade goda förbindelser med Monsanto och annan industri och utsågs av lobbyorganisationen Biotechnology Innovation Organization till Årets guvernör 2009.

  Det har ännu inte varit till så stor nytta eftersom bemanningen av centrala positioner i administrationen går oerhört sakta. Förutom denna administrativa förstoppning hotar budgeten till jordbruksdepartementet att bantas kraftigt. Det betyder också en neddragning av försäkringsskyddet i händelse av skördeskador. Eftersom det är ett viktigt stöd till jordbruket har detta upprört många.

  Scott Pruitt som utsågs att leda Environmental Protection Agency, det amerikanska naturvårdsverket, är klimatförnekare och har tidigare velat skrota satsningar på förnybara bränslen.

  Att han också vill minska miljöregler kan lantbruket tycka är positivt, men hotet mot etanol- och biodieselindustrin tynger hårt på den negativa sidan. Över en tredjedel av USAs majsskörd går till etanoltillverkning. Därför kämpar till exempel Iowas politiker hårt för att rädda biodrivmedlen.

  Till detta kommer hotet mot den invandrade arbetskraft som jordbruket är så beroende av. Brist på arbetskraft, stora hinder för export av jordbruksprodukter och en minskad satsning på etanol och biodiesel vore en mardröm för det amerikanska jordbruket. I så fall blir Trumps utlovade guld till sand.

  Trumpadministrationen har utlovat bilaterala avtal med olika länder men väldigt lite har kommit ut av dessa löften. Förhandlingarna om Naftaavtalet med Kanada och Mexiko pågår och kan dra ut på tiden.

  De amerikanska problemen skapar möjligheter för konkurrenter. I Amerika tar Argentina och Brasilien för sig, EU-kommissionen har insett att den kinesiska marknaden ligger öppen när Trump har tappat intresset.

  I alla fall på kort sikt kan det ge EU och därmed svenska lantbrukare fördelar. Skulle motsättningarna däremot växa till ett handelskrig finns det inga vinnare kvar.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen