Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 27 oktober

  Postnords problem får inte drabba landsbygden

  Att kunna få och skicka brev och paket på ett snabbt, kostnadseffektivt och säkert sätt är en grundläggande funktion för både företag och enskilda hushåll. Som alla vet sviktar tillförlitligheten betänkligt. Dessutom utlovas nya försämringar.

  En minskad mängd brev och tappade marknadsandelar har försatt Postnord i organisatorisk och ekonomisk knipa som nu måste lösas med ett enormt räddningspaket.

  Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson har talat om vad han vill. Kravet på att 85 procent av breven ska komma fram över natt ersätts av att 95 procent ska komma fram senast efter 2 dagar. Argumentet för att släppa på ett-dygns-leveransen är att distributörerna ändå inte klarar målet. Suck!

  För detta kommer vi också att få betala mer. Motprestationen från Postnord att breven ska komma fram över huvud taget har ju också fallerat. Det visar det ökande antal reklamationer som Postnord har haft att hantera.

  Men i många fall är övernatt-distributionen viktig, inte minst för dem som gärna läser ATL och andra tidningar i pappersform och är beroende av Postnord för att få den.

  Argumentet för en nedrustning av postfunktionen är att brevförsändelserna blir färre och att människorna kommunicerar digitalt. Det är sant men det finns många argument kvar för en stabil och snabb postfunktion.

  Cirka en halv miljon svenskar använder inte internet över huvud taget, och har all rätt att kunna kommunicera via brev. Hänvisningen till digitaliseringen är också ett hån mot de ställen dit det snabba bredbandet ännu inte nått och där kopparnätet redan är nedmonterat.

  E-handeln ökar och en hel del distribueras med brev. Kunder på landsbygden och inte minst företag som distribuerar sålda varor med brev är beroende av en snabb postfunktion.

  E-handeln medför också att mängden paket ökar och ska tas om hand och distribueras. Distribution av brev och paket är en central landsbygdsfråga. När befolkningsunderlaget sviktar hotas lanthandlare och bensinstationer som sköter pakethantering med mera.

  När Post- och telestyrelsen skriver om landsbygdens problem vill myndigheten skjuta över problemen på kommuner och regioner och uppmuntrar till ideella lösningar. Det är inte ansvarsfullt.

  Risken finns att besparingar och omprioriteringar drabbar lantbrevbäraren och annan landsbygdsservice. Ungefär 800 000 hushåll är beroende av lantbrevbärare. Det gäller att värna brevutbärningen ut till sista brevlådan på linjen. Besparingar skulle få stora konsekvenser.

  Det får inte bli så att Postnords delvis självförvållade problem drar med sig servicen på landsbygden ned i djupet.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen