Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 14 mars

  Arlaföreträdare vill se ny ledning för Arla

  Åke Hantoft är inte längre rätt man att leda Arla. Det anser tre tunga Arlaföreträdare på ATL:s debattsida i dag.

   Hans Samuelsson, Kalset, i Jönköpings län är en av debattförfattarna.
  Hans Samuelsson, Kalset, i Jönköpings län är en av debattförfattarna. FOTO: Marie Henningsson

  Bakom debattinlägget står Stefan Brunander, Hans Samuelsson och Lars Jensen. I sitt inlägg för de fram att Arlas styrelseordförande, Åke Hantoft, inte längre är rätt man att leda mejerikooperativets förändringsarbete.

  – Vi har haft en vikande intjäning de sista åren, och i slutändan är det ordförande och vd som är ansvariga och någonting måste göras. Då tycker vi att det är där vi ska börja, säger Stefan Brunander som är vice ordförande i Sjuhäradskretsen.

  Debattförfattarna hänvisar till förlusterna som den nya ägarmjölken från Storbritannien och Centraleuropa har orsakat, och anser att Arla behöver ledas av en styrelse som kan åtgärda koncernens förlustbringande verksamheter.

  – Det är ingen hemlighet att Tyskland är ett problem för oss. Men det är inget man vågar prata om. Värdet på mjölken har inte ökat och det var en av anledningarna till att vi skulle göra fusionerna, fortsätter Stefan Brunander.  Betyder detta att ni kräver Åke Hantofts avgång?

  – Ja vi tycker att frågan ska ställas på kretsmötena, och frågar du mig personligen så tycker jag att det är dags att vi får till en förändring i Arla och då är det toppen vi ska flytta på.

  DEBATT: Arlamedlemmar, visa er ägarvilja!

  “Sunt med debatt”

  ATL har vänt sig till Arla för att få till en intervju med Åke Hantoft, och har även gett företaget möjlighet att kommentera ärendet genom en replik. Från officiellt håll hänvisar företaget närmast till valberedningens ordförande Louise CB Hellström. Hon är fåordig och klargör snabbt att hon bara kommer att kommentera ärendet med följande kommentar:

  – Det är valår i år, och det är naturligt och sunt att det förs en debatt. Valberedningen arbetar fortfarande och det arbetet sker enligt den demokratiska modell som vi har valt, säger Louise CB Hellström.

  Att personer i princip kräver Åke Hantofts avgång, hur kommenterar du det?

  – Jag säger som jag säger att det är valår, och att det är naturligt och sunt att det finns en debatt. Valberedningen arbetar fortfarande, och det arbetet sker enligt den demokratiska modell som vi har valt, fortsätter hon.

  Lyfter fram kretsmötena

  För att föra Arla i den riktning som debattförfattarna vill föreslår skribenterna att Arlamedlemmarna ska mobilisera inför årets kretsmöten. Känslan är att det är många som vill ha en förändring, säger Stefan Brunander.

  – Det är viktigt att alla medlemmar går på sina kretsmöten och säger vad de tycker, och skickar med det, fortsätter han.

  Även koncernchef Peder Tuborghs framtid i Arla kan diskuteras, anser Stefan Brunander.

  – Peder Tuborgh har också suttit väldigt länge, och om jag tittar runt omkring på företag i den här storleken så har man en typ av vd när man växer och en annan typ när man ska konsolidera sig. Jag tycker kanske att vi är i det läget där det är dags att skifta vd, för vi behöver en annan typ av vd nu.

  Till toppen