Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari

  Vill bli vinnare på gräs

  Svenska bolaget Heliospectra vill rida på vågen när medicinsk marijuana är på väg att bli en megaindustri i USA skriver Dagens Industri.

  FOTO: Mostphotos

  Marijuana har legaliserats som medicin i 23 delstater i USA efter folkomröstningar. Många investerare har sett affärsmöjligheten i växten och satsat stort på dess tillväxt.

  Det Göteborgsbaserade företaget Heliospectra, som är noterat på First North, är specialiserat på växtbelysning för storskalig odling. Företaget har redan tecknat flera order i delstater som legaliserat marijuana.

  – För vår del är legaliseringen otroligt viktig. USA är en jättemarknad. Det är en marknad som har varit illegal men som nu blir legal, som regleras och förtydligas, säger Staffan Hillberg, vd för Heliospectra i en intervju i Dagens Industri.

  Även om nordamerikanska marijuanabolags aktier fört en tynande tillvaro sedan 2014 tror Staffan Hillberg stort på marknaden.

  – Det är en gigantisk marknad som håller på att utvecklas. Det är därför man kan se läkemedelsbolag som finansierar nej-kampanjer för att de inte vill tappa marknadsandelar när cannabisanvändandet ökar, säger Staffan Hillberg.

  Cannabisodling bara är ett av Heliospectras marknadssegment. Bolaget säljer också produkter avsedda för den traditionella marknaden för grönsaker och örter.

  LÄS OCKSÅ: Danska LRF vill ha närodlad cannabisLÄS OCKSÅ: Danska politiker öppna för cannabisodling

  Till toppen