Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 4 december 2015

    "Vi har gjort oss sårbara"

    Efter en vecka står Sverige stilla och livsmedlen är slut i butikerna. En blockad skulle drabba landet hårt, menar analytiker. Den minskade livsmedelsproduktionen i kombination med politiska beslut av tidigare regeringar har skapat dagens situation.

    DAG 1 VID BLOCKAD. Mjölk och färskbröd tar slut i butikerna.
    Bild 1/8DAG 1 VID BLOCKAD. Mjölk och färskbröd tar slut i butikerna.
    DAG 1 VID BLOCKAD. Mjölk och färskbröd tar slut i butikerna.
    Bild 2/8DAG 1 VID BLOCKAD. Mjölk och färskbröd tar slut i butikerna.
    DAG 2 VID BLOCKAD. Störningar i kollektivtrafiken.
    Bild 3/8DAG 2 VID BLOCKAD. Störningar i kollektivtrafiken.
    DAG 2 VID BLOCKAD. Färskvaror tar slut i livsmedelshandeln.
    Bild 4/8DAG 2 VID BLOCKAD. Färskvaror tar slut i livsmedelshandeln.
    DAG 3 VID BLOCKAD. I skolor serveras rester, mejeriprodukterna är slut och brist på drivmedel.
    Bild 5/8DAG 3 VID BLOCKAD. I skolor serveras rester, mejeriprodukterna är slut och brist på drivmedel.
    DAG 4 VID BLOCKAD. Brist på livsmedel. Alla drivmedel är slut på tankstationerna.
    Bild 6/8DAG 4 VID BLOCKAD. Brist på livsmedel. Alla drivmedel är slut på tankstationerna.
    DAG 5 VID BLOCKAD. Skolmaten är helt slut, restauranger stänger och många fordon får ställas.
    Bild 7/8DAG 5 VID BLOCKAD. Skolmaten är helt slut, restauranger stänger och många fordon får ställas.
    Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan. Numer är han knuten till Kungliga Krigsvetenskapsakademin.
    Bild 8/8Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan. Numer är han knuten till Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

    – Livsmedelsproduktionen och livsmedelsförsörjningen är central i hela beredskapsarbetet. Har vi inte mat betyder allt annat ingenting, säger Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan, nu knuten till Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

    Den svenska självförsörjningsgraden anges i dag luddigt till 50 procent. Det vi vet säkert är att livsmedelsproduktionen minskat och att vi är alltmer beroende av import.

    – Det här samhället klarar inte en allvarlig kris, än mindre ett krig. Vi har gjort oss sårbara på ett skrämmande sätt, säger Karlis Neretnieks.

    Minskad livsmedelsproduktion

    På det civila planet handlar den ökade sårbarheten bland annat om minskad livsmedelsproduktion och ett ökat beroende av dagliga livsmedelstransporter.

    Se bildspel ovan, dag för dag hur Sverige stannar.

    Det handlar också om urbaniseringen och med den en förlorad förmåga att producera vår egen mat. Denna kunskap har även försvunnit inom armén, som tidigare hade slakteri- och bageriplutoner och beredskapslager att ta till.

    – Tidigare gick det en direktlinje mellan bonden och armén. På Gotland hade försvaret egna lager som räckte i tre månader. I dag får armén handla sina kotletter på Ica som vilket hushåll som helst, säger Karlis Neretnieks, som på Kungliga Krigsvetenskapsakademin nu deltar i ett 3-årigt projekt om den svenska beredskapen, vad som borde göras och där livsmedelsproduktionen är central.

    Beroende av transporter

    Fördelningen av livsmedel mellan försvar och civila vid en eventuell kris ser Karlis Neretnieks inte som något problem.

    – I det fallet handlar det mest om att distributionen ska fungera.

    LÄS MER Sveriges självförsörjningsgrad = noll

    Men distributionen är beroende av transporter och ett annat politiskt beslut som hotar livsmedelsproduktionen är att beredskapslagren av drivmedel inte längre behöver ligga i Sverige. Lantbruket klarar sig inte någon längre tid utan diesel.

    – Tidigare hade vi egna stora lager i bergrummen men i dag är det oljebolag verksamma i Sverige ansvar att garantera 90-dagarslager men de är inte låsta till Sverige. De kan ligga i Rotterdam eller i Skottland.

    Krävs subventioner

    När det gäller energiförsörjningen är det dock positivt att lantbruket producerar förnybar energi, vilket minskat sårbarheten, menar Karlis Neretnieks.

    Att öka livsmedelsproduktionen är ett måste, menar Karlis Neretnieks, och det är staten som genom kraftfulla subventioner måste se till att självförsörjningsgraden ökar.

    – Med de lönsamhetskrav och konkurrenssituation som näringen har, har de inte råd att satsa de pengarna själva. Det kommer inte att bli lätt men jag tror att det är lösbart och det är statens skyldighet. Branscherna bör också kliva in i beredskapsarbetet igen och det är LRF som ska kunna svara på hur bönderna bäst subventioneras, säger Karlis Neretnieks.

     

    LÄS MER: Sveriges självförsörjningsgrad = noll

    Fakta

    Detta händer om transporterna stoppas en vecka:

    Dag 1: Mjölk och färskbröd tar slut i butikerna

    Dag 2: Färskvaror tar slut i livsmedelshandeln, störningar i kollektivtrafiken

    Dag 3: Mejeriprodukterna i butikerna är slut, tydlig brist på drivmedel, skolbespisningen serverar rester

    Dag 4: Brist på livsmedel, alla drivmedel slut på tankstationerna

    Dag 5: Skolmaten helt slut, restauranger stänger, många fordon får ställas

    Källa: Sveriges Åkeriföretag

    Till toppen