Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december

  ”Veganrörelsens attacker är oacceptabla”

  Vaux.

  Franska djuruppfödare oroas av vad de uppfattar som en alltmer högljudd veganrörelse.

  Djuruppfödarnas fackförbund FNB uppmanar nu sina medlemmar att inte svara på provokationerna utan i stället satsa på mer information till de invånare som äter kött.

   Organisationen 269 Life vid en manifestation i Milano, Italien.
  Organisationen 269 Life vid en manifestation i Milano, Italien. FOTO: Mostphotos

  På årets Halloween tågade ett ovanligt skräckfölje genom den franska staden Tours, sydväst om Paris. Djuraktivister hade klätt ut sig till slakterianställda och bar vita rockar nerstänkta med rödfärg. Några veckor tidigare ockuperades in- och utfarterna till flera slakterier runt om i landet i protest mot dödandet av djur.

  Antalet vegetarianer i Frankrike uppskattas till omkring en procent av invånarna. Veganerna är betydligt färre än så. De flesta är inte aktivister, och de militanta djurrättsorganisationerna är ingen stor folkrörelse. Men under de senaste åren har attackerna ökat, parallellt med att invånarna äter mindre kött.

  ”Oacceptabla attacker”

  Tidigare i år gick fyra jordbrukarfack ut i ett gemensamt uttalande, där de protesterade mot vad de uppfattar som en högljudd veganrörelse, som sprider felaktig information och stigmatiserar uppfödare som arbetar under svåra ekonomiska förhållanden. Budskapet löd:

  ”Vi kritiserar inte veganismen i sig. Var och en är fri att välja sina matvanor. Men veganrörelsens attacker är oacceptabla.”

  LÄS MER: Bonde hotad – skulle bli vegan och släppa sina djur

  Uppfödarnas fack FNB rekommenderar sina medlemmar att inte svara konkret på aktionerna. Resonemanget är att det bara ger onödig reklam till en ytterst liten minoritet. Facket menar att det inte går att omvända veganer, utan att det är bättre att koncentrera sig på resten av befolkningen.

  Men när slakterierna nyligen ockuperades genomförde ändå bönder motdemonstrationer.

  – Uppfödarna lider oerhört av attackerna. De beskylls ju för att behandla djuren illa, för miljöförstöring och att bidra till sämre folkhälsa, säger Matthieu Repplinger, hos ett annat jordbrukarfack, Coordination rurale.

  Han nämner två organisationer som låter sig höras: 269 Life och L214.

  Filmer ledde till rättsligt efterspel

  Den förstnämnda står bakom ockupationerna. Den sistnämnda har väckt uppmärksamhet genom att sprida videofilmer som visar djurplågeri på slakterier.

  Några av filmerna har lett till rättsliga processer mot slakterier.

  – Det är ju bra att missförhållanden avslöjas. Men i andra fall innehåller deras filmer rena lögner, och ställer till mycket skada.

  LÄS MER: Högre risk för självmord bland franska lantbrukare

  Matthieu Repplinger tror att det bästa sättet att motarbeta en virulent veganrörelse är öppenhet om hur man arbetar.

  Hos köttbranschorganisationen Interbev håller man med. Sedan tre år tillbaka organiseras till exempel ”Made in France”, då jordbrukare uppmanas att hålla öppet hus.

  Interbev övervakar också de sociala medierna för att presentera ”motargument”, och har producerat egna filmer som visar hela kedjan inom köttproduktionen. Facket FNB har också bakom kulisserna inlett ett samarbete med djurrättsorganisationer som är tänkt att leda till nya normer och rekommendationer för djurens väl.

  LÄS OCKSÅ: Betalas för att förstöra för landets djurbönderLÄS OCKSÅ: Det får du göra om aktivisterna kommerLÄS OCKSÅ: Landbrist slår mot unga lantbrukare

  Frankrike har omkring 67 miljoner invånare.

  Cirka 333 000 personer arbetar med köttproduktion, varav 263 000 inom jordbruket, 50 000 på slakterier och industrier, och 20 000 i slakteributiker.

  Enligt en rapport från det statliga jordbruksforskningsinstitutet INRA har köttkonsumtionen successivt minskat i Frankrike.

  I genomsnitt äter en vuxen invånare omkring 145 gram kött per dag, mot 153 gram 2007.

  Uppskattningsvis är knappt en procent av invånarna i Frankrike vegetarianer.

  Jordbrukarfack

  FNB ingår i FNSEA, Frankrikes största jordbrukarfack.

  JA, står nära FNSA, men samlar jordbrukare under 35 år.

  Coordination rurale är det näst största facket, säger sig vara oberoende, men uppfattas stå mer till höger än Confédération paysanne, som bland annat organiserar ekologiska odlare, och bönder som driver mindre gårdar.

  INTERBEV är en branschorganisation, för alla aktörer inom köttproduktionen: uppfödare, slakterier, industrin.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen