Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 augusti

  Kunskap om våtmark ska öka

  Regeringen vill nu att fler ska få kunskap om våtmarkens roll i att förebygga torka och vattenbrist. Naturvårdsverket har därför fått i uppdrag att ta fram ett informationspaket.

  FOTO: Mostphotos

  ATL har skrivit mycket om den svåra vattenbrist som råder på flera håll i landet. Många arbetar med vattenbesparande åtgärder inom lantbruket.

  Efter de senaste årens vattenbrist som ser ut att förvärras, vill regeringen att våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion ska bli mer allmänt känd.

  – Jag är glad att den här kunskapsöversynen nu kan bli verklighet. Vid både torka och översvämningar är våtmarkernas magasin en viktig del av vårt ekosystem, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

  Mer våtmark

  Den vattenbrist vi ser i dag beror på flera faktorer. Ovanligt små mängder nederbörd under höst, vinter och vår la grunden för låga grundvattennivåer, men man ser även effekt av utdikningar för att torka ut markerna.  En fjärdedel av våtmarksarealen i Sverige har försvunnit och nu vill man utöka kunskapen för att återställa, restaurera och anlägga nya våtmarksområden.

  Uppdraget till Naturvårdsverket är att ta fram en strategi för att öka våtmarksarealen i både skogsmark, jordbruksmark och stadsmiljö. Utbildningsmaterialet ingår som en del i denna strategi.

  LÄS MER: Nu satsas 200 miljoner mot vattenbristPREMIUM: Kamp om vattnet slår mot satsande djurbönderPREMIUM: Droppbevattning – inte bara för att spara

  Läs mer om

  Till toppen