Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december

  Utsädeskris – vårvetet snart slut

  Lantbrukare hamstrar utsäde inför den stora vårsådd som väntar. Vissa sorter börjar redan ta slut.

  – Vi har sålt så mycket utsäde som vi vanligtvis har gjort när vi är i februari, säger Peter Annas, utsädeschef på Lantmännen.

  Inte sedan 2012 har höstsådden varit så liten som i år. Det har såtts över 130 000 hektar mindre av höstspannmål och höstoljeväxter i år än förra året.

  Vilket innebär att lika mycket mer ska sås till våren i stället, för att uppnå samma totalareal.

   Tomt i tanken? Vissa sorters utsäde börjar redan ta slut. För de som vill så vårvete kan importutsäde för en krona mer per kilo bli en nödlösning.
  Tomt i tanken? Vissa sorters utsäde börjar redan ta slut. För de som vill så vårvete kan importutsäde för en krona mer per kilo bli en nödlösning. FOTO: Hans Dahlgren

  Jämfört med femårsgenomsnittet höstsåddes cirka 60 000 hektar mindre av höstspannmål och höstoljeväxter i år.

  Internationell brist

  Redan nu är vissa av de sorter Lantmännen säljer slut. Vårveteutsäde är det brist på i Sverige såväl som internationellt.

  – Man får vara förberedd på att man kanske inte får tillgång till den sort eller kanske till och med gröda som man tänkt sig. Vi ber om lantbrukarnas förståelse för detta då det är svårt att förutspå de förhållanden som var i höstbruket, säger Peter Annas.

  LÄS MER: Sådde vårvete i januari

  Utsädet går åt fort även på Svenska Foder.

  – Vi kommer att sälja slut på ganska mycket artiklar under våren. Totalt sett finns det väl utsäde så att det räcker, men inte alltid det man vill ha i sortval. Vårvete kommer att sälja slut i landet ganska snart är min gissning, säger Niklas Ingvarsson, produktchef för utsäde på Svenska Foder.

  Titta på alternativ

  – Vi tittar på importmöjligheter, men det är väldigt dyrt att importera vårvete i dag, det ligger över en krona mer än vi säljer vårt svenskodlade vårvete för i dagsläget.

  Det kan vara läge att satsa mer på korn och havre eller alternativgrödor som ärter och åkerbönor i år, anser han, eftersom marknaden riskerar att bli mättad på vårvete.

  Enligt Per Ullberg, vd på Varaslättens lagerhus, är utsädesförsäljningen i gång och något mer intensiv än vanligt. Han menar att det är bra att beställa i tid om man vill försäkra sig om en särskild volym och sort.

  LÄS MER: Lupin på tallriken i framtiden

  Patrik Persson, försäljningschef för växtodling på Swedish Agro, räknar med att vårutsädesförsäljningen är cirka en månad tidigare än normalt.

  Den besvärliga skörden har också påverkat kvaliteten på en del av den vara som skulle bli utsäde. Det som skördades tidigt är generellt av god kvalitet medan en del har fått kasseras av det som skördades senare och påverkades av regn.

  Höstutsäde kvar

  Att det inte gick att så som planerat i höstas innebär också att en del höstutsäde blev över.

  – Det är lite svårbedömt hur mycket det står kvar på gårdarna, men det kan säkert vara 20-25 procent av det som såldes även om det skiljer sig stort över landet, säger Peter Annas.

  Det går att överlagra, men det är viktigt att tänka på att det står torrt och bra för att grobarheten inte ska påverkas till nästa höstsådd.

  LÄS OCKSÅ: Tiden är ute för höstsåddenLÄS OCKSÅ: Byter kemiskt skydd mot biologisktLÄS OCKSÅ: Nytt liv för åldrigt vete

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen