Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Lantbruk 13 september 2016

  Uppåt för vetet efter rapport

  Liten ljusning för vete efter WASDE-rapport men ner på soja och raps.

  FOTO: Anna Nilsson

  Vetepriset på Chicagobörsen gick upp efter gårdagens WASDE-rapport medan terminer på sojabönor handlades ner och drog rapspriset med sig ner.

  Den globala produktionen av vete höjdes när USA:s jordbruksdepartement igår släppte septemberprognosen för världens produktion och konsumtion av spannmål, WASDE-rapporten.

  Utmärkta odlingsförhållanden

  Både Australien och Brasilien har utmärkta odlingsförhållanden och även i Indien, Kazakhstan och Kanada höjdes skördarna medan de sänktes i EU och Kina.

  Däremot så skrevs den den globala konsumtionen av vete upp mer än det ökade utbudet. Chicagobörsen reagerade positivt på att de utgående lagren av vete sänktes med 3,8 miljoner ton till 249 miljoner ton.  På euronextbörsen i Paris blev det inte inga större reaktioner utan priset på decemberterminen ligger kvar på cirka 158 euro per ton.

  Stort fokus på majs

  Inför rapporten låg stort fokus på majsproduktionen i USA. Produktionen sänktes, men inte så mycket som marknaden förväntade sig, vilket medförde att priserna på Chicagobörsen föll något. De utgående lagren av majs i USA justerades ner jämfört med i augusti men blir ändå de högsta på nästan 30 år i landet om de realiseras.

  Rapporten fick mest negativ prispåverkan på sojabönspriset i Chicago vilket i sin tur drog ner rapspriset på euronextbörsen i Paris.

  Ökad förbrukning

  Rekordhöga skördeförväntningar i USA höjdes ytterligare jämfört med i augusti. Ökad förbrukning och export kompenserade inte den ökade produktionen utan de utgående lagren i landet justerades upp med 1 miljon ton.

  Produktionen av sojabönor i Brasilien, Indien och Kanada sänktes och den globala produktion ligger på ungefär samma nivå som i augustiprognosen. De utgående globala lagren av sojabönor skrevs upp med 1 miljon ton jämfört med föregående månad.

  PRISKOLL: Följ våra ständigt uppdaterade spannmålspriser bland Marknadsnoteringarna

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen