Annons

Anette Gustawson.Foto: Stefan Nilsson

Svensk mat som specialkost i skolan

Mjölkbonden Anette Gustawson har väckt debatt för att hon lyckats få Drottningdalskolan i Norrtälje att servera svensk mat som specialkost till sina barn.

Annons

Läs också

Varför ska dina barn ha specialkost?

– Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi bönder skulle bli polisanmälda för, om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge.

Hur gjorde du?

- Vi chansade och skickade in en ansökan till skolan om alternativkost av etiska skäl. Skolan har jättebra mat, det är inte det som är problemet. Det här handlar om principen.

Gick skolan med på det, rakt av?

- Nej, skolan kom med en massa invändningar, de sa till exempel: "Sen kommer det kanske norska barn och vill ha norsk mat". Men vi har legat på och de har förstått att det här är jätteviktigt.

Men svensk mat, det kan kommunen inte ens kräva i sina upphandlingar?

- Nej, vi använde oss av miljöstyrningsrådets baskrav. Uppfyller man dem, så blir det i princip svenskt.

Hur funkar det rent praktiskt på skolan?

– Skolans kock, som heter Ali, får köpa svensk köttfärs och svensk kyckling specifikt till våra barn. Kocken har sin strama budget, så ska han köpa svenskt till alla barn, måste han få skolledningen med sig. Det går trögt.

Och dina barn?

– De får gå in och hämta sin mat i köket. Och då frågar deras kompisar: "Vad får ni för mat?", och då svarar våra barn: "Vi får kött från djur som fötts upp enligt svensk djurskyddslag". Sen går de andra barnen till sina föräldrar och vill också ha det, och så får man ringar på vattnet.

Vad har du uppnått med det här?

– Vi har fått i gång en debatt. Frågan är väldigt het här, eftersom en upphandling just har gått igenom där kommunen valt det absolut billigaste. Jag har stått utanför Ica och delat ut ansökningsblanketter för ansökan om särkost. Folk har börjat tänka, och det tycker jag är det viktigaste.

(Mer läsning: Läs ledaren "Dubbelmoralen blev solklar i en mening" om upphandlingen av mat. 

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här
Annons
Annons

Tyck till

Är du nöjd med årets skörd hittills?

kommentera
MJÖLKUPPRORET

Upplys konsumenten genom mjölkupproret

Kooperationens framtid
Med avregleringen följde en fri marknad och konkurrens från utlandet. Det klarade inte den kooperativa slakten. Swedish Meat såldes i december 2006 till finska HK Ruokatalo. Därmed försvann en 108-årig bondeägd svensk slakterinäring. Foto: Ulrika Göthenqvist

Slakten borta från den kooperativa kartan

Den kooperativa slakten fann ingen överlevnadsform i Sverige.

SVERIGE
En frivillig svenskmärkning på mat ska införas.Foto: Anja Thorsén

Nu införs frivillig svenskmärkning

Snart kommer de första ursprungsmärkta produkterna finnas i butikerna.

PRODUCENT

Så ska Glada Bonden lyfta mjölkpriset

GRÖDOR
Foto: Kerstin Davidsson

Koldioxid försvårar växters näringsupptag

Består även om man tillför gödsel.

BROTTSPLATS
Var inte godtrogna och låt pallar med växtskyddsmedel stå obevakade, enligt Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland. Foto: Ann Lindén

Kemstölder kan riskera skörd

Större skada än värdet på de preparat som stjäls. 

ATL Play: Vårbruket

Så blir vårbruket säkrare