Annons

Anette Gustawson.Foto: Stefan Nilsson

Svensk mat som specialkost i skolan

Mjölkbonden Anette Gustawson har väckt debatt för att hon lyckats få Drottningdalskolan i Norrtälje att servera svensk mat som specialkost till sina barn.

Annons

Läs också

Varför ska dina barn ha specialkost?

– Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi bönder skulle bli polisanmälda för, om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge.

Hur gjorde du?

- Vi chansade och skickade in en ansökan till skolan om alternativkost av etiska skäl. Skolan har jättebra mat, det är inte det som är problemet. Det här handlar om principen.

Gick skolan med på det, rakt av?

- Nej, skolan kom med en massa invändningar, de sa till exempel: "Sen kommer det kanske norska barn och vill ha norsk mat". Men vi har legat på och de har förstått att det här är jätteviktigt.

Men svensk mat, det kan kommunen inte ens kräva i sina upphandlingar?

- Nej, vi använde oss av miljöstyrningsrådets baskrav. Uppfyller man dem, så blir det i princip svenskt.

Hur funkar det rent praktiskt på skolan?

– Skolans kock, som heter Ali, får köpa svensk köttfärs och svensk kyckling specifikt till våra barn. Kocken har sin strama budget, så ska han köpa svenskt till alla barn, måste han få skolledningen med sig. Det går trögt.

Och dina barn?

– De får gå in och hämta sin mat i köket. Och då frågar deras kompisar: "Vad får ni för mat?", och då svarar våra barn: "Vi får kött från djur som fötts upp enligt svensk djurskyddslag". Sen går de andra barnen till sina föräldrar och vill också ha det, och så får man ringar på vattnet.

Vad har du uppnått med det här?

– Vi har fått i gång en debatt. Frågan är väldigt het här, eftersom en upphandling just har gått igenom där kommunen valt det absolut billigaste. Jag har stått utanför Ica och delat ut ansökningsblanketter för ansökan om särkost. Folk har börjat tänka, och det tycker jag är det viktigaste.

(Mer läsning: Läs ledaren "Dubbelmoralen blev solklar i en mening" om upphandlingen av mat. 

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här

Tyck till

Är det lönsamt för dig som skogsägare att vara FSC- och/eller PEFC-certifierad?

kommentera
Följderna av bete olika
Håller landskapet öppet. Betet gynnar kornas hälsa och ger dem möjlighet till naturligt beteende. Samtidigt medför lagstiftningens krav kostnader för företagen.Foto: Ann Lindén

Bete nyttigt för korna men dyrt för bonden

Beteslagen är bra för korna men kan i vissa fall dra ned lantbruksföretagets lönsamhet och påverka möjligheten till expansion.

God hälsa med råg
Råg kan inverka positivt på insulinkänsligheten Foto: Martin Schönbeck

Råg tros kunna minska diabetesrisk

Råg kan minska risken för vällevnadssjukdomar. Det tyder forskning från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala på. 

Fritflugan gillar värme
Bevingad skadegörare på nång. Så här kan det se ut när fritflugan varit framme och skadat höstveteplantor.Foto: Växtskydscentralen

Fritflugan kommer med värmen

Fortsatt värme ökar risken för angrepp av fritfluga och vetedvärgsjuka i tidigt sådd höstsäd, varnar Växtskyddscentralen i Linköping.

Ängen kräver goda grannar
Hotad miljö. Sveriges artrika ängar blir allt färre. Ska de kunna skyddas måste hänsyn tas till omgivande marker, enligt en ny studie från Lunds universitet.Foto: Anja Thorsén

Mångsidig granne viktig för ängen

Koplingen mellan blommor och bin i ängshagar och intensivt brukad åkermark kartlagd i ny studie.

ATL Play
God djuromsorg, mindre stress och klimatpåverkan är målet med det mobila slakteriet. Ett mobilt slakteri innebär att djuren inte behöver lastas eller transporteras till slakt. ATL fick en exklusiv förhandstitt på Hälsingestintans rullande anläggning.Foto: Fredrik Thunberg

Se det första mobila slakteriet för storboskap

Snart är Europas första mobila slakteri klar för drift. ATL fick en exklusiv förhandstitt på Hälsingestintans rullande anläggning.