Annons

Anette Gustawson.Foto: Stefan Nilsson

Svensk mat som specialkost i skolan

Mjölkbonden Anette Gustawson har väckt debatt för att hon lyckats få Drottningdalskolan i Norrtälje att servera svensk mat som specialkost till sina barn.

Annons

Läs också

Varför ska dina barn ha specialkost?

– Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi bönder skulle bli polisanmälda för, om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge.

Hur gjorde du?

- Vi chansade och skickade in en ansökan till skolan om alternativkost av etiska skäl. Skolan har jättebra mat, det är inte det som är problemet. Det här handlar om principen.

Gick skolan med på det, rakt av?

- Nej, skolan kom med en massa invändningar, de sa till exempel: "Sen kommer det kanske norska barn och vill ha norsk mat". Men vi har legat på och de har förstått att det här är jätteviktigt.

Men svensk mat, det kan kommunen inte ens kräva i sina upphandlingar?

- Nej, vi använde oss av miljöstyrningsrådets baskrav. Uppfyller man dem, så blir det i princip svenskt.

Hur funkar det rent praktiskt på skolan?

– Skolans kock, som heter Ali, får köpa svensk köttfärs och svensk kyckling specifikt till våra barn. Kocken har sin strama budget, så ska han köpa svenskt till alla barn, måste han få skolledningen med sig. Det går trögt.

Och dina barn?

– De får gå in och hämta sin mat i köket. Och då frågar deras kompisar: "Vad får ni för mat?", och då svarar våra barn: "Vi får kött från djur som fötts upp enligt svensk djurskyddslag". Sen går de andra barnen till sina föräldrar och vill också ha det, och så får man ringar på vattnet.

Vad har du uppnått med det här?

– Vi har fått i gång en debatt. Frågan är väldigt het här, eftersom en upphandling just har gått igenom där kommunen valt det absolut billigaste. Jag har stått utanför Ica och delat ut ansökningsblanketter för ansökan om särkost. Folk har börjat tänka, och det tycker jag är det viktigaste.

(Mer läsning: Läs ledaren "Dubbelmoralen blev solklar i en mening" om upphandlingen av mat. 

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här
Annons

Tyck till

Hur gör du för att hålla rent från ogräs på gårdsplanen?

kommentera
SVALT INTRESSE
Väntar. Enligt hemsidan är Svalövs golfbana stängd för spel i vår och öppnas inte förrän en ny ägare träder in, medlemmarna har dock möjlighet att spela. Alternativt säljs fastigheten som jordbruksmark.Foto:

Golfbanor blir åkermark på nytt

Green får ge plats för grödor. Olönsamma golfbanor görs om till åkermark när golfintresset svalnar.

ATL MAGASINET
Sven-Erik Bucht är före detta dansbandsmusiker, lantarbetare och försäljare som blev kommunalråd i Haparanda. Han blev rikskändis när han fick Ingvar Kamprad att placera ett Ikeavaruhus i sin kommun.Foto: Mats Engfors

Sven-Erik Buchts dolda karriär

Sven-Erik Bucht kallar sig "bastufreak" – och avslöjar vilken som är favorittraktorn i stor intervju med ATL:s månadsmagasin. 

dansk eko-kyckling poppis
Kycklingproduktionen i Indien väntas öka antibiotikaanvändningen med 300 procent. Arkivbild. Foto: Ann Lindén

Stort sug efter ekologisk kyckling

Rekordstor efterfrågan på ekologisk kyckling i Danmark. 

KONTROVERSIELLT
Rumpmuskulös. Belgisk blå är resulatet av 50 års avelsarbete i Belgien. Målet var att får fram en ras som gav mycket mjölk och kött. De lyckades, även om djuren hade hälsoproblem. Exempelvis byggde aveln på kejsarsnitt.Foto: Torbjörn Esping

Drömmen om belgisk blå

För 20 år sedan rasade debatten om belgisk blå. Trots motstånd fortsätter några köttbönder att avla på rasen.