Annons

Anette Gustawson.Foto: Stefan Nilsson

Svensk mat som specialkost i skolan

Mjölkbonden Anette Gustawson har väckt debatt för att hon lyckats få Drottningdalskolan i Norrtälje att servera svensk mat som specialkost till sina barn.

Annons

Läs också

Varför ska dina barn ha specialkost?

– Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi bönder skulle bli polisanmälda för, om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge.

Hur gjorde du?

- Vi chansade och skickade in en ansökan till skolan om alternativkost av etiska skäl. Skolan har jättebra mat, det är inte det som är problemet. Det här handlar om principen.

Gick skolan med på det, rakt av?

- Nej, skolan kom med en massa invändningar, de sa till exempel: "Sen kommer det kanske norska barn och vill ha norsk mat". Men vi har legat på och de har förstått att det här är jätteviktigt.

Men svensk mat, det kan kommunen inte ens kräva i sina upphandlingar?

- Nej, vi använde oss av miljöstyrningsrådets baskrav. Uppfyller man dem, så blir det i princip svenskt.

Hur funkar det rent praktiskt på skolan?

– Skolans kock, som heter Ali, får köpa svensk köttfärs och svensk kyckling specifikt till våra barn. Kocken har sin strama budget, så ska han köpa svenskt till alla barn, måste han få skolledningen med sig. Det går trögt.

Och dina barn?

– De får gå in och hämta sin mat i köket. Och då frågar deras kompisar: "Vad får ni för mat?", och då svarar våra barn: "Vi får kött från djur som fötts upp enligt svensk djurskyddslag". Sen går de andra barnen till sina föräldrar och vill också ha det, och så får man ringar på vattnet.

Vad har du uppnått med det här?

– Vi har fått i gång en debatt. Frågan är väldigt het här, eftersom en upphandling just har gått igenom där kommunen valt det absolut billigaste. Jag har stått utanför Ica och delat ut ansökningsblanketter för ansökan om särkost. Folk har börjat tänka, och det tycker jag är det viktigaste.

(Mer läsning: Läs ledaren "Dubbelmoralen blev solklar i en mening" om upphandlingen av mat. 

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här

Senaste nytt

Annons

Tyck till

Tror du att gödselskatten återinförs?

kommentera
Ledare
Team Finland tog hem segern i Vetemästaren. På bilden från vänster: Staffan Björkell, tävlingsledare Anders Fällman och Erik Perklén.Foto: Linnea de la Chapelle

Viktigt att öka skörden

Spannmålsskördarna stagnerar i dag, men tävlingen Vetemästaren där Team Finland vann, visar att det finns potential i den svenska odlingen, skriver ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson.

Fritflugan gillar värme
Bevingad skadegörare på nång. Så här kan det se ut när fritflugan varit framme och skadat höstveteplantor.Foto: Växtskydscentralen

Fritflugan kommer med värmen

Fortsatt värme ökar risken för angrepp av fritfluga och vetedvärgsjuka i tidigt sådd höstsäd, varnar Växtskyddscentralen i Linköping.

Ängen kräver goda grannar
Hotad miljö. Sveriges artrika ängar blir allt färre. Ska de kunna skyddas måste hänsyn tas till omgivande marker, enligt en ny studie från Lunds universitet.Foto: Anja Thorsén

Mångsidig granne viktig för ängen

Koplingen mellan blommor och bin i ängshagar och intensivt brukad åkermark kartlagd i ny studie.

Wapnös biogas intresserar
Gårdsmejeriet Wapnös biogasanläggning väcker intresse från många håll.Foto: Christel Lind

Stort intresse för halländsk biogas

Wapnös satsning på biogas har rönt stor intresse världen runt.

Stor skörd
Full fart. Lantmännens spannmålsmottagningar, som den vid Hullkajen i Malmö, har bråda dagar när skörden ska bärgas.Foto: Magnus Gatemark

Största skörden på länge

Med halva skörden bärgad ser det ut som att den svenska spannmålsskörden blir den största på åtminstone tio år, enligt Lantmännen Lantbruk.