Annons

Anette Gustawson.Foto: Stefan Nilsson

Svensk mat som specialkost i skolan

Mjölkbonden Anette Gustawson har väckt debatt för att hon lyckats få Drottningdalskolan i Norrtälje att servera svensk mat som specialkost till sina barn.

Annons

Läs också

Varför ska dina barn ha specialkost?

– Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi bönder skulle bli polisanmälda för, om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson, mjölkbonde i Billinge.

Hur gjorde du?

- Vi chansade och skickade in en ansökan till skolan om alternativkost av etiska skäl. Skolan har jättebra mat, det är inte det som är problemet. Det här handlar om principen.

Gick skolan med på det, rakt av?

- Nej, skolan kom med en massa invändningar, de sa till exempel: "Sen kommer det kanske norska barn och vill ha norsk mat". Men vi har legat på och de har förstått att det här är jätteviktigt.

Men svensk mat, det kan kommunen inte ens kräva i sina upphandlingar?

- Nej, vi använde oss av miljöstyrningsrådets baskrav. Uppfyller man dem, så blir det i princip svenskt.

Hur funkar det rent praktiskt på skolan?

– Skolans kock, som heter Ali, får köpa svensk köttfärs och svensk kyckling specifikt till våra barn. Kocken har sin strama budget, så ska han köpa svenskt till alla barn, måste han få skolledningen med sig. Det går trögt.

Och dina barn?

– De får gå in och hämta sin mat i köket. Och då frågar deras kompisar: "Vad får ni för mat?", och då svarar våra barn: "Vi får kött från djur som fötts upp enligt svensk djurskyddslag". Sen går de andra barnen till sina föräldrar och vill också ha det, och så får man ringar på vattnet.

Vad har du uppnått med det här?

– Vi har fått i gång en debatt. Frågan är väldigt het här, eftersom en upphandling just har gått igenom där kommunen valt det absolut billigaste. Jag har stått utanför Ica och delat ut ansökningsblanketter för ansökan om särkost. Folk har börjat tänka, och det tycker jag är det viktigaste.

(Mer läsning: Läs ledaren "Dubbelmoralen blev solklar i en mening" om upphandlingen av mat. 

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här

Tyck till

Har du eller ditt företag någon gång drabbats av blixtnedslag?

kommentera
Marknadskrönikan
ATL:s marknadskrönikör Torbjörn Iwarson håller koll på trender och tendenser.Foto: Martina Huber

Allt positivt har redan hänt

Mycket av det som är positivt har slagit in och priset har fallit, skriver ATL:s marknadskrönikör Torbjörn Iwarson med anledning av den senaste tidens utveckling för vete.

Ingen semester för bina
Ingen drönare. En tidig vår i kombination med årets högsommarvärme har gynnat många av landets biodlare.Foto: Kristina Bäckström

Flitigt surr i landets kupor

Just nu surrar det för fullt i landets bikupor. Många av landets biodlare upplever en av de bästa säsongerna på länge.

Bevattningsförbud i Väster
Arkivbild. Det torra vädret har gjort att länsstyrelsen i Västra Götalands län infört bevattningsförbud. Foto: Dan Birgerson

Länsstyrelse inför bevattningsförbud

Det torra och varma vädret ger problem i sjöar och vattendrag som sjunkit till låga nivåer.

Oro för smitta
Föreslår importstopp. En norsk professor vill ta krafftag för att hålla MRSA-smittan borta från Norge.Foto: Ann Lindén

Forskare varnar för köttsmitta

Rädslan för danskt MRSA-kött sprider sig utanför landets gränser. Nu föreslår en norsk professor att all import och svenskhandel med danskt griskött ska stoppas.

EU-politik
Marit Paulsen, Folkpartiet, blir ende svensk som tar en ordinarie plats i EU:s jordbruksutskott. Foto: Fredrik Thunberg

Här är Paulsens hjärtefrågor framöver

Marit Paulsen (FP) är ensam svensk på ordinarie plats i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det här är EU-veteranens hjärtefrågor framöver.

ATL Play
I ATL:s serie om hur du brandsäkrar gården handlar det nu om ett riktigt högriskområde: skördetröskan. Varje år brinner mellan 50 och 100 tröskor i Sverige. Enligt skadebesiktningsman Gert-Inge Jönsson måste nya tröskor alltid kompletteras för att ha ett fullgott brandskydd.Foto: Fredrik Thunberg

"Nya tröskor måste brandsäkras"

I ATL:s serie om hur du brandsäkrar gården handlar det nu om ett riktigt högriskområde: skördetröskan. Varje år brinner mellan 50 och 100 tröskor i Sverige. 

Tulpaner i norr
Catarina Visser och Hasse Sjölund som driver farm Backsjön. Catarina Visser kommer från en familj av holländska tulpanodlare. Tulpanfestivalen inleds i helgen. Foto: Farm Backsjön

Försök till storskalig odling av tulpan

Som en del i att försöka få i gång storskalig odling av tulpan i Västernorrland arrangeras en festival som invigs på söndag.

Plats för 1 400 djur
Bygget av Norges största djurgård är i full gång.Foto: Statsbygg

Här byggs Norges största djurgård

Norska Statsbygg har inlett bygget av det som kommer att bli landets största djurgård.