Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 oktober

  Sveaskog vill fodra insekter med skog

  Kan ätbara insekter bli svenska skogens nästa inkomstkälla? Det vill Sveaskog ta reda på tillsammans med SLU. Målet är att se om det går att föda upp insekter med hjälp av restprodukter från skogsbruket.

  – Ett av våra uppdrag inom forskning och utveckling är att studera nya användningsområden för skogen och insekter är något man pratar allt mer om. Det gjorde att vi ville titta på möjligheterna att föda upp ätbara insekter på restprodukter från skogen, säger Ann-Britt Edfast, FoU-chef på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

  LÄS ÄVEN: De odlar fiskar på torra land

  Restprodukter kan bli insektsfoder

  I samarbete med SLU har man genomfört en ny studie som visar att många insekter som lever i svensk skog både går att äta och är nyttiga. Man kan föda upp många av dem i stordrift och de släpper ut minimalt med koldioxid. Dessutom tyder studien på att insekterna skulle kunna äta restprodukter från skogen:

  – Genom studien kom vi fram till att det verkar finnas goda förutsättningar för att använda restprodukter från skogen som insektsfoder, säger Vassileios Varelas, forskare vid SLU.

  På global nivå finns redan flera företag som producerar ätbara insekter i stor skala. Ur svensk synvinkel skulle målet vara att starta industriell insektsproduktion i växthus, och då skulle restprodukter från skogen kunna användas som djurmat.

  LÄS ÄVEN: LRF-media startar sajt om food- och agtech

  Mata mjölmask och syrsor

  Nästa steg för Sveaskog är att ta reda på vad insekterna vill tugga i sig av från skogsindustrins skafferi.

  – Vi kommer att göra tester både med och utan förbehandling och i blandningar med mikroalger, jäst eller annan grön biomassa. Dessutom kommer vi att testa inblandning av olika skogsråvaror i fodret till arter som redan föds upp “industriellt”, exempelvis mjölmask och syrsor, säger Ann-Britt Edfast.

  Men försöket är ännu i sin linda och det är ännu inte tillåtet att sälja insekter som livsmedel i Sverige.

  Tidigare i veckan kom nyheten om att Finland följer efter Danmark genom att tillåta försäljning av insekter som mat till människor. I Sverige tolkas EU-lagstiftningen fortfarande annorlunda, men Livsmedelsverket öppnar för att ompröva tolkningen av lagen.

  För fler relaterade artiklar på temat foodtech och matteknik. Klicka här för att komma till ATL:s samlingssida.

  LÄS ÄVEN: Framtidens mat odlas i stadenLÄS ÄVEN: Labbodlat kött utmanar forskare

  Läs mer om

  Till toppen