Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 december 2016

  Hårda straff för granstöld

  Ett tufft straff kan vänta den som ertappas med att stjäla en gran till jul. Granar har ofta ett högre värde än många tror, rapporterar radio P4 Jämtland.

  FOTO: Doug Olson

  Enligt skogsrådgivare Fredrik Alenius på Norrskog, har granar ofta ett högt värde och att hugga sig en julgran i skogen är stöld och kan, beroende på trädets värde, ge böter eller till och med fängelse.

  – Träd ska ju växa i 80-100 år, försvinner det från början är värdet borta, säger Fredrik Alenius, till radio Jämtland.

  Även om värdet på en stulen gran inte överstiger snatterigränsen, kan den som åker fast i granskogen med en gran på axeln, dömas till fängelse då det kan betraktas som en planerad handling.

  Rätt att ingripa

  Skogsägaren har, enligt kapitel 24, § 7 i rättegångsbalken, rätt att ingripa om någon håller på att stjäla en gran, hålla kvar tjuven och omgående kontakta polis. Eftersom stöld kan leda till fängelse gäller det juridiska begreppet envars gripande i det här fallet.

  Enligt en enkät från Skogssverige som radio Jämtland refererar till, har var tredje person någon gång knyckt en julgran.

  Förra veckan stals cirka 400 granar i Skåne till ett värde av 200 000 kronor.

  LÄS MER: Julgranar vapen i taxikrig

  Läs mer om

  Till toppen