Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 9 december 2016

  Vansinniga skador efter vildsvin

  VIDEO. Lars Nilsson och Bo Blomberg utanför Kalmar är bedrövade efter att förslaget om ett utfodringsförbud röstades ned i riksdagen. Skadorna i bland annat vete och vall är omfattande – och det blir allt värre.

  Bland de som är mycket besvikna efter att förslaget om ett utfodringsförbud för vildsvin röstades ned i riksdagen finns Lars Nilsson och Bo Blomberg utanför Kalmar.

  På flera åkrar som deras familjer eller arrendatorer brukar är skadorna efter vildsvin omfattande. En nyinsådd vall som Lars Nilsson hoppats skulle ge uppåt 10 000 kilo torrsubstans per hektar är nu i fara.

  – Jag tror nog inte att det finns något annat att göra än att harva upp det och så någon typ av vårsäd. Avarterna med utfodring med sockerbetor gör ju att stammen ökar explosionsartat, vilket den kraftiga ökningen av trafikolyckor med vildsvin inblandade visar, säger Lars Nilsson uppgivet.

  En mil elstängsel

  Han uppskattar att han hittills investerat i en mil elstängsel, men trots det har skadeverkningarna efter svinen inte minskat.  De vill båda se ett utfodringsförbud och menar att en utökad jakt på vildsvin inte är tillräckligt för att komma till rätta med skadorna och det ekonomiska bortfall de medför.

  Läs mer om

  Till toppen