Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 11 januari

  Stora Enso storsatsar på nya förpackningar

  UPPDATERAD

  Stora Enso investerar cirka 80 miljoner kronor i sina konsumentkartongbruk i Sverige och Finland. Man investerar också drygt 100 miljoner kronor i ny anläggning vid bruket i Hylte.

  Syftet är att fortsätta kommersialiseringen av mikrofibrillär cellulosa och öka takten på produktutvecklingen, skriver man i ett pressmeddelande.

  Materialet som visades upp i form av en öronprotes sommaren 2016, kan bland annat användas i barriärskikt som står emot fett och syre, vilket erbjuder ett biologiskt nedbrytbart alternativ till aluminium- eller plastskikt i förpackningskartong.

  Inledningsvis fokuserar man på segmentet vätskekartong och planerar i och med de nya investeringarna öka produktionskapaciteten till 50 000 ton. Planerad produktionsstart är slutet av 2017.

  ATL har tidigare skrivit om neddragningar i verksamheten vid kartongbruket i Hylte, där Stora Enso nu investerar drygt 100 miljoner kronor i ny anläggning för produktion av biokompositgranulat. Den nya anläggningen som ska byggas beräknas kräva en ökning av arbetsstyrkan med motsvarande 20 heltidsanställningar. Produktionen beräknas starta under första kvartalet 2018 och kommer att ha en årlig kapacitet på cirka 15000 ton per år. Inkörningen av den nya anläggningen beräknas ta 23 år.  Till toppen