Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 4 december

    Stark start för het affär

    Efter en misslyckad satsning på ull odlar nu Martin Enestedt chili hemma på gården. Frukterna blir sen såser på flaska.

    – Det har börjat bra. På mindre än ett år har vi fått ut såserna till försäljning i 24 affärer och en restaurang, säger Martin.

    För sju år sedan flyttade Martin Enestedt och Mariana Enestedt-Hugosson från Stockholm till småländska skogsbygden. De kom via grusvägar till Skälshults gård mellan Oskarshamn och Västervik.

    – Sett i backspegeln var vi överdrivet idealistiska i början. Vi var oerhört entusiastiska till begrepp som närodlat och kravodlat, och om att samverka för en levande landsbygd, säger Martin.

    – Först skaffade vi en mindre besättning med får, och tänkte att vi kunde skaffa oss inkomster genom försäljning av ullen.

     Martin Enestedt producerar chilisåser från grunden.
    Martin Enestedt producerar chilisåser från grunden.

    Lönsamhet är nödvändigt

    – Efter hand har vi dragit nya slutsatser. Oavsett hur många lovord och ryggdunkningar du får för ditt engagemang för landsbygdsutveckling, så gäller det att skaffa sig en verksamhet som är lönsam.

    LÄS MER: Här odlas tomaterna flytande

    Nu hoppas Martin och Marina ha hittat en fungerande affärsmodell. Hemma på gården odlar de chili med olika smak och färger. Av frukterna producerar de chilisåser.

    – Det är mindre än ett år sedan vi fick vår första skörd, och hittills har det gått bra, säger Magnus.

    Martin och Mariana har två växthus. Ett litet på 42 kvadratmeter och ett större på 168. Där ryms cirka tusen plantor, som bevattnas med ett sensorstyrt ledningssystem.

     Red Savina är en av chilisorterna på Skälshults gård.
    Red Savina är en av chilisorterna på Skälshults gård.

    Martin sköter odlingen medan Marianna har ett annat arbete i Västervik. Martin arbetade flera år inom reklambranschen i Stockholm. Han har alltid varit matintresserad.

    – Vi var ett gäng som brukade testa olika restauranger, mest indiska. Kryddningen varierade oerhört. På vissa ställen var den helt fantastisk och på andra restauranger fruktansvärt dålig, så att det knappt gick att äta säger Martin.

    Producerar chilisåser

    Hans och Marianas företagskoncept är att producera chilisåser som underlättar för att laga välkryddad mat.

    – Vår tanke är att inte tillsätta en massa andra produkter som tomat, lök, salt och socker i chilisåsflaskorna, säger Martin.

    – Chilifrukterna i sig erbjuder ett otroligt brett smakspektra. Om man är intresserad av att laga mat, så vill man själv bestämma till exempel hur mycket salt och socker man vill ha.

    – Vi kokar vår chili i vinäger. Det är allt vad våra såser innehåller. Vi mixar och kokar igen.

     Hittills tillverkas tre olika slags chilisåser på Skälshults gård.
    Hittills tillverkas tre olika slags chilisåser på Skälshults gård.

    Skälshults gårds såser baseras på tre olika chilisorter. En grön som heter Chipotle och baseras på jalapeno, en gul som heter Starflame och en röd med namnet Red Savina.

    – Jalapenon är relativt snäll i smaken, berättar Martin hemma vid köksbordet innan vi provsmakar på en papperstallrik.

    – Den gula passar utmärkt till fisk, fågel och vegetariska rätter.

    – Den röda är mycket stark. Man kan ha den i grytor som kokar i flera timmar.

     Hungarian Hot Wax heter den här chilisorten, som Martin och Mariana än så länge provodlar. Den är relativt mild i smaken för att vara en chili.
    Hungarian Hot Wax heter den här chilisorten, som Martin och Mariana än så länge provodlar. Den är relativt mild i smaken för att vara en chili.

    Förstärker smaken

    För Martin är det mindre intressant om en chilisås är stark eller inte.

    – Vi skulle aldrig kunna ha några dödskallar eller svordomar på våra flaskor.

    – Rätt tillagad förstärker chilisåsen smaken i olika maträtter. Det är vad som spelar roll.

    LÄS MER: Intensivodling på liten yta ska ge stor avkastning

    Olika sorters chili har helt skilda smaker och kan användas i all matlagning, förklarar Martin.

    – Min fru lagade kladdkaka i går med Chipotle. Det skulle bli svårt att göra det om vi hade tryckt ned salt, tomat och vitlök i flaskorna vi säljer.

     Naga Purple är en mycket stark chili.
    Naga Purple är en mycket stark chili.

    Martin och Mariana har tagit fram en särskild grillchilisås också.

    Inför varje säsong handlar Mariana och Martin chilifrön till sin produktion.

    – I själva planteringsfasen köper vi in jord också. Annars försöker vara så självförsörjande vi kan.

    Vill bygga fler växthus

    Den gröna och den röda chilin har odlats på Skälshults gård under den här sommaren. Frukterna till den gula chilisåsen har köpts in från Ryftes Grönsaker på Gotland.

    – Vi ville försöka få upp volymen på två chilisorter. I framtiden hoppas vi bygga fler växhus. En majoritet av chilin vi använder ska vi odla själva.

     Sedan drygt ett år odlas chili på den småländska ostkusten i kommersiellt syfte.
    Sedan drygt ett år odlas chili på den småländska ostkusten i kommersiellt syfte.

    Martin och Mariana provodlar ytterligare några chilisorter. Bland annat en lila som kallas Naga Purple. Den är till och med starkare än Red Savina.

    Utlandsproducerad chili dominerar i affärerna. Svensk chiliproduktion är en relativt ny företeelse och Skälshults gård är en av få inhemska producenter.

    – Än så länge är vi beroende av att kunden är beredd att betala lite mer för svenskproducerade chilisåser. De blir lite dyrare eftersom vårt klimat inte är ultimat för chiliodling, säger Martin.

    Levererar till 24 butiker

    Sommaren 2017 har varit långt ifrån perfekt för de sol- och värmekrävande chilifrukterna. Samtidigt har det lossnat för Mariana och Martin när det gäller försäljningen av chilisåserna.

    – Vi levererar till 24 affärer och en restaurang nu. De flesta kunderna har vi fått under det senaste halvåret, berättar Martin.

     Så här ser det ut när chilisås produceras på Skälshults gård.
    Så här ser det ut när chilisås produceras på Skälshults gård.

    Han och Mariana kallar sin chiliodling fortfarande för småskalig.

    – Som mest fyller vi i 180 flaskor på en dag, berättar Martin.

    – Men med tanke på att vi producerade våra första chilisåser i oktober, november förra året tycket vi att det har gått snabbt.

    – Vi märker att det finns ett fortsatt intresse, och vår förhoppning är att kunna dubblera antalet kunder inom en snar framtid.

    Han och Mariana tänker fortsätta driva sin verksamhet i den småländska glesbygden. I övrigt handlar deras målsättning numera om lönsamhet.

    – Man måste komma upp i en viss produktionsvolym, säger Martin Enestedt på Skälshults gård.

    – Vi försöker skapa ett företag som ska vara livskraftigt. Vi ska växa och siktar på att anställa.

    Skälshults chilifrukter

    Styrkan anges i scovillegrader.

    Jalapeno: 2 000–8 000

    Starflame: 50 000

    Red Savina: 500 000

    LÄS OCKSÅ: Nu börjar det spira i DN-skrapanLÄS OCKSÅ: Odlare välkomnar nytt besked om glyfosatLÄS OCKSÅ: Bergvik säljer ut skogen

    Så här läser du vidare

    Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


    Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

    • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
    • Viktiga analyser och extramaterial
    • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
    • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
    • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
    • Bekväm tillsvidareprenumeration
    • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

    1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

    Till toppen