Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    ❯ Lantbruk 17 april

    Satsade på get och hotad ras

    GAMMALKIL.

    På Löt gårdsmejeri produceras mejeriprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Företaget tar också till vara på getköttet, som bland annat blir öl- och tapaskorv.

     Erik Garberg och Björn Kvist satsar på en småskalig produktion av mejeriprodukter från gårdens egna getter.
    Erik Garberg och Björn Kvist satsar på en småskalig produktion av mejeriprodukter från gårdens egna getter. FOTO: Marita Andersson

    Sedan 2009 driver Björn Kvist och Erik Garberg tillsammans Löt gårdsmejeri på Löt ryttargård i Östergötland.

    – Geten är intelligent och viljestark. Förstår man bara dess behov och ger dem det de vill ha, är de trevliga djur att ha och göra med. Gör man inte det, går de genom stängsel och tar i stället det de vill ha, säger Björn Kvist och skrattar.

    Kollegan Erik Garberg, som är norrman, är högskoleutbildad mejeriteknolog och agronom. Under många år var han vd för ett norskt mejeri.

    – Jag tröttnade på storindustrin och ville göra min egen ost. Nu är jag getbonde på Östgötaslätten.

     Geten är ett egensinnigt djur, som tar det den vill ha. Det gäller att förstå dess behov, menar Björn Kvist.
    Geten är ett egensinnigt djur, som tar det den vill ha. Det gäller att förstå dess behov, menar Björn Kvist. FOTO: Marita Andersson

    Hotad lantras



    Via ett forum kom Björn Kvist och Erik Garberg i kontakt med varandra. Nu har de ett 80-tal mjölkande getter av svensk lantrasget.

    – Rasen är utrotningshotad, så vi bedriver även avel, berättar Björn Kvist. Djuren vi köpte in är också helt fria från CAE- viruset, caprin artrit encefalit. Så vi kan även erbjuda friska djur till andra getbönder.

     Erik Garberg ger rådet att satsa på en produkt och därefter bygga upp sortimentet vartefter.
    Erik Garberg ger rådet att satsa på en produkt och därefter bygga upp sortimentet vartefter. FOTO: Marita Andersson

    Mjölkningen sker på ett upphöjt betongfundament, i stället för i en mjölkgrop. Där tar man upp 24 getter i fyra grupper åt gången, som får äta medan mjölkningen pågår.

    – Vi har fyra mjölkmaskiner och mjölkar dem två gånger om dagen, berättar Björn Kvist.

    Kräver inte stor areal

    Gården undviker högproteinfoder, eftersom det ger sämre kvalitet på mjölken. Getterna utfodras enbart med havre, hö och hösilage. Årsproduktionen ligger på 800-1 200 liter mjölk per get.

     Mjölkningen sker på ett upphöjt betongfundament.
    Mjölkningen sker på ett upphöjt betongfundament. FOTO: Marita Andersson

    Den stora skillnaden att ha getter i stället för kor är storleken, menar kompanjonerna.

    – Sju getter äter lika mycket som en ko, är ett gammalt ordspråk, säger Björn Kvist. Man behöver inte ha några stora arealer för att ha getgård. Men vi är inte helt självförsörjande på foder, utan köper in en del från närmsta grannarna.

    Köttet tas om hand

    Löt Gårdsmejeri satsar också på att ta tillvara på getköttet, som många getbönder kan ha problem att bli av med.

    – De bockkillingar som inte går till avel, slaktar vi innan de är könsmogna. De brukar vara 3-4 månader gamla, berättar Björn.

    Cirka åtta kilo kött per killing går till Eklunds i Linköping som gör korv av det.

    Killingarna avhornas också för att skapa mindre skador och stress.

     I dag säljer Löt gårdsmejeri sina produkter främst till olika restauranger.
    I dag säljer Löt gårdsmejeri sina produkter främst till olika restauranger. FOTO: Marita Andersson

    Man slaktar även vuxna djur och säljer styckdetaljerna i den egna gårdsbutiken.

    – Getkött smakar mer åt det vilda köttet, som rådjur, menar Björn Kvist. Men fortfarande återstår mycket arbete för att få folk att börja äta getkött.

    Investerar i nytt stall

    De har inga planer på att bygga ut getbeståndet. Däremot planerar de att bygga nytt getstall för att underlätta skötsel och få mer plats till rekrytering. I dag har de även tre fjällkor.

    Men de vill inte bli för stora.

    – Storindustrin tänker bara effektivitet, menar Erik.

    Löt gårdsmejeri AB

    Bolagsform: Aktiebolag.

    Ägare: Björn Kvist och Erik Garberg.

    Anställda: Timanställda vid säsong.

    Omsättning:1,5-2 miljoner kronor.

    Resultat: Cirka 120 000 kronor.

    Investering: Nytt mejeri för cirka 1 miljon kronor.

    Kalkyl vid investering: Tar inget lån. Bygger utifrån de ekonomiska förutsättningarna. Använder delvis begagnad utrustning. Har inte haft tid att söka EU-bidrag än.

    Areal: Löt ryttargård, cirka 12 hektar bete och åker med arrende.

    LÄS OCKSÅ Börsintroduktion gav mejeriet 12,2 miljoner

    Så här läser du vidare

    Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


    Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

    • Utvald kvalitetsläsning
    • Viktiga analyser och extramaterial
    • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
    • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
    Prova-på-pris
    49:-/mån
    • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
    • Ingen bindningstid
    • Spara 150 kr
    Till toppen