Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 november

  Privata åsikter ska inte påverka inspektörernas jobb

  Djurskyddsinspektörerna gjorde gemensam sak med djurskyddsorganisationerna om när smågrisar får avvänjas. Nu ska inspektörerna ut och kontrollera grisgårdar enligt ett regelverk deras förening ogillar. – Vi kan inte blanda in våra privata åsikter, då är vi inte lämpliga för vårt jobb, säger Eva Eriksmarck, ordförande för Djurskyddsinspektörernas Riksförening.

   Dags att lämna suggan? Djurskyddsinspektörerna tycker att tre veckors ditid är för lite.
  Dags att lämna suggan? Djurskyddsinspektörerna tycker att tre veckors ditid är för lite.

  Djurskyddsinspektörernas Riksförening, som organiserar cirka 140 av landets 200 statligt anställda djurskyddsinspektörer, är en del av kampanjen mot de nya djurskyddsregler som snart träder i kraft.

  Vid en uppvaktning 18 oktober överlämnade organisationerna Djurens Rätt och Djurskyddet Sverige resultatet av en namninsamling, där ett av kraven var ”att Jordbruksverket inte fattar beslut om att sänka tiden för hur länge griskultingarna ska få gå kvar hos sin mamma”, till Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg. Närmare 60 000 namn hade samlats in.

  Stod ni bakom namninsamlingen?

  – Ja, säger Eva Eriksmarck till ATL.

  Vid uppvaktningen deltog även representanter för organisationerna Compassion in World Farming och Vi Konsumenter. Här skulle även Djurskyddsinspektörernas Riksförening funnits med, om inte deras företrädare hade blivit sjuk.

  Professionsförening

  Djurskyddsinspektörernas Riksförening är en så kallad professionsförening inom Sacoförbundet Naturvetarna och ska enligt sina stadgar ägna sig åt fortbildning, utbildningsfrågor samt stöd till medlemmarna i deras arbete.

  LÄS OCKSÅ: Djurskyddet förutsätter objektivitet

  Men föreningen svarar också på remisser om nya djurskyddsbestämmelser och hade i sitt remissvar invändningar mot flera av de nya reglerna, men framför allt i symbolfrågan, att smågrisar under vissa förhållanden får avvänjas redan vid 21 dagars ålder.

  – Vi tog fasta på det som forskningen lagt fram, allt tyder på att det är biologiskt negativt för smågrisarna att bli avvanda vid tre veckors ålder, säger Eva Erikmarck.

  De nya reglerna träder i kraft 1 december. Då ska era medlemmar kontrollera efterlevnaden av regler som ni är motståndare till.Finns inte här risk för intressekonflikter?

  – Nej, det får hållas på den professionella nivån. Vi kan tycka att Jordbruksverket går lite hårt fram och inte lyssnar på sina remissinstanser. Det kan vi verkligen anse. Men samtidigt så har vi ett uppdrag att sköta och då kan vi inte blanda in våra åsikter, då är vi inte lämpliga för vårt jobb, säger Eva Eriksmarck.

  LÄS OCKSÅ: 60 000 namn mot tidig avvänjningLÄS OCKSÅ: SLU-experter sågar Jordbruksverkets förslagLÄS OCKSÅ: Ny djurskyddslag skjuts upp igenLÄS OCKSÅ: Kommunen missade att betala arrende – i 25 årLÄS OCKSÅ: Så ökade han skörden 25 procent

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen