Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Krönika 15 juli

  Prisbelönta lögner och tjänstemannaansvar

  Att slira på sanningen verkar inte vara något hinder för att vinna priser, eller kanske ökar det vinstmöjligheterna. Coops reklamfilm ”Ekoeffekten” vann pris i Cannes men fälldes i svensk domstol för att vara vilseledande och strida mot god marknadsföringssed, skriver Kersti Lindholm i veckans krönika.

  Ett annat, mindre uppmärksammat exempel, är Havs- och vattenmyndighetens pris till Västerviks kommun för deras åtgärder att minska övergödningen.

  Greppa Näringen förmedlade nyheten med länk till kommunens film om projektet. I filmen intervjuas en lantbrukare som presenterar sig som ”ekologisk”. Han berömmer kommunen för att de har hjälpt honom strukturkalka och anlägga kalkfilterdiken.

  Här blir det lite kaos i min hjärna. Få kan ha undgått diskussionen om att strukturkalkning inte är tillåtet för ekoodlarna. Det är kalkprodukter med släckt och bränd kalk som ger långsiktiga struktureffekter i jorden och som används i kalkfilterdiken. Vid förfrågan hos Västerviks kommun uppges det vara ”ekogips” som använts. Ekogips är en produkt som inte alls ger samma långsiktiga struktureffekt på jorden och höjer inte ens pH (Greppa Näringens praktiska råd nr 23 2015).

  Man kan undra varför inte en vanlig jordbrukare intervjuades som verkligen hade strukturkalkat. Filmskaparen tyckte kanske att det lät bättre med ”ekologisk”, fast det blev ganska fel. Det vore bra med lite kritisk granskning innan nyheter förmedlas av branschens kommunikatörer.  En annan aktuell fråga är tjänstemannaansvar som nyligen debatterades på LRF:s stämma och även i ATL. Visst finns det myndigheter som har tjänstemannaansvar i Sverige, men tydligen inte på Länsstyrelsen. Min granne jobbar inom Kriminalvården och som anställd där kan man personligen hållas ansvarig för bristande tjänsteutövning.

  Personalansvarsnämnden kan utdela varning, löneavdrag och göra åtalsanmälan för tjänstefel. Det kan röra situationer som att man missat låsa dörrar, använt för mycket våld mot en klient, använt pepparspray på ett felaktigt sätt eller på annat sätt allvarligt brustit i sin tjänsteutövning. Kriminalvårdspersonalen arbetar i en stressig vardag och en ibland hotfull arbetsmiljö. Att man ändå har så strikt ansvar beror på säkerhet och det ska även utgöra skydd för klienten.

  Aktuell granne uttryckte förvåning att en kontrollant från länsstyrelsen, med den makt som en tillsyn medför, inte arbetar under tjänstemannaansvar och kan hållas ansvarig för sina handlingar. Enskilda åsikter kan få stora konsekvenser för jordbrukaren.

  I mitt fall kom en kontrollant, utan relevant formell examen och utan någon kännedom om naturlig ventilation och krävde ”ombyggnationer”. Dessutom fanns hot i föreläggandet om omhändertagande av djur samt djurförbud, trots välmående djur och andra möjligheter att stalla in djuren.

  Som grannen säger, självklart ska djuren ha skydd, men det behöver även människan som ansvarar för djuren. Bonden borde ha samma skydd mot myndigheter som en kriminell har. Nu har vi överklagat föreläggandet, men har inga 5 miljoner till advokatkostnader som Coop och Ekoeffekten, så utgången är oviss.

  Kersti Lindholm

  Miljörevisor och agronomie doktor, Silvbergs miljöteknik

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen