Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 24 november

    Präriens bönder skördar i halvöknen

    BYERS, COLORADO.

    Gud, GMO och kemiska bekämpningsmedel ska hjälpa Mark Linnebur och hans bröder att öka skördarna på den torra prärien i Colorado.

    – I stan vill de ha ekologiskt. Det kan vi inte odla. Vi måste spara på den lilla fukt vi har.

    Vågen visar på 79 420 pounds, Allen Linnebur som kört fram bilen med de 36 tonnen av årets vita veteskörd ser nöjd ut.

    – Gränsen för att få köra på vägen är 80 000 pounds. Det är alltid lite svårt att avgöra hur tungt det ska bli när man lastar, förklarar han.

     Att odla den torra, höglänta prärien kräver innovationer. När familjen Linnebur slutade plöja för tjugo år sedan ökade skörden med 50 procent.
    Att odla den torra, höglänta prärien kräver innovationer. När familjen Linnebur slutade plöja för tjugo år sedan ökade skörden med 50 procent.

    Nu slipper den anställda chaufför som ska köra in lasten till kvarnen i Denver att oroa sig för böter på motorvägen.

    Själva har bröderna Linnebur fullt upp med att skotta ut de sista tonnen av säsongens veteskörd ur botten av siloarna.

     ”Hälften av Amerikas bönder är innovativa som vi, den andra hälften gör som den alltid har gjort”, säger Mark Linnebur när han ska förklara varför gården fått namnet Progressive Farms.
    ”Hälften av Amerikas bönder är innovativa som vi, den andra hälften gör som den alltid har gjort”, säger Mark Linnebur när han ska förklara varför gården fått namnet Progressive Farms.

    Majsen som skördas i oktober och november måste få plats. Den sista bottenskylan rår inga automatiserade transportsystem på. Det kan bara flyttas med skovel och handkraft.

    LÄS MER: Optimera skörden med nytt mätinstrument

    Att odla majs på den här höglänta delen av prärien är svårt. Majs behöver vatten.

    – Vi är en av få gårdar på torra marker som lyckas odla majs framgångsrikt, säger Mark Linnebur som är chef för brödernas familjeföretag Progressive Farms.

     Med två anställda driver de fem bröderna sin gård med hjälp av hårt eget arbete och stora familjer som inte heller är rädda för att ta i. När chauffören Everett Dennison ska laga en punktering får Mark Linnebur rycka in.
    Med två anställda driver de fem bröderna sin gård med hjälp av hårt eget arbete och stora familjer som inte heller är rädda för att ta i. När chauffören Everett Dennison ska laga en punktering får Mark Linnebur rycka in.

    Mark Linnebur är genuint konservativ. Ordet Progressive i namnet står för kunskap, inte politik, och förklarar varför majsen växer så bra hos Linneburs.

    – Min pappa fick aldrig gå på college och sörjde det hela livet. Så han skickade dit alla sina söner. Sex av åtta har återvänt till gården. Här hemma försöker vi tillämpa den kunskap vi skaffat oss, säger Mark Linnebur.

     Förlitar sig inte bara på Gud. Mark Linnebur hyllar också hårt arbete och utbildning. Alla bröder som tog över gården efter föräldrarna skaffade sig högskoleutbildning innan de återvände för att tillämpa kunskaperna i jordbruket.
    Förlitar sig inte bara på Gud. Mark Linnebur hyllar också hårt arbete och utbildning. Alla bröder som tog över gården efter föräldrarna skaffade sig högskoleutbildning innan de återvände för att tillämpa kunskaperna i jordbruket. FOTO: Börge Nilsson

    Experimenterar sig till framgång

    Experimenten ger bättre skördar. Normalt sås här majs med drygt 75 centimeter mellan raderna.

    – Vi dubblade det. Då fick rötterna bättre plats i sidled och kunde suga upp den lilla fukt som fanns. Det gjorde hela skillnaden.

     Långt ute på prärien öster om Klippiga bergen för Progressive Farms en ständig kamp mot vindar och torka.
    Långt ute på prärien öster om Klippiga bergen för Progressive Farms en ständig kamp mot vindar och torka.

    Vidderna är enorma, jorden hård lera. Prärien ligger 1 600 meter över havet och det regnar bara 2,5 centimeter per månad.

    – Vi fick små skördar tills vi slutade plöja för 20 år sedan. Då band vi fukt i marken. Dunstningen efter plöjning motsvarar en tredjedel av årsnederbörden här hos oss.

     Få lyckas odla majs framgångsrikt på den torra höglandsslätten. Bröderna Linnebur har gjort det genom att dubbla avståndet mellan raderna så att rötterna kan suga upp mer fukt. Nu ska majsen lagras i silo.
    Få lyckas odla majs framgångsrikt på den torra höglandsslätten. Bröderna Linnebur har gjort det genom att dubbla avståndet mellan raderna så att rötterna kan suga upp mer fukt. Nu ska majsen lagras i silo.

    Plöjer man prärien blåser den bästa jorden bort och leran packas för hårt.

    – Nu får maskarna fortsätta luckra jorden. På så sätt har vi gjort den här halvöknen bördig.

     Ju närmare Klippiga bergen, desto mer svårodlat. Varje kilometer österut på prärien, eller The Great Plain som den kallas här, ger 15 millimeter mer i årsnederbörd.
    Ju närmare Klippiga bergen, desto mer svårodlat. Varje kilometer österut på prärien, eller The Great Plain som den kallas här, ger 15 millimeter mer i årsnederbörd.

    Plöjningsfritt lönar sig

    Att sluta plöja ökade skördarna med 50 procent. Men kemiska bekämpningsmedel måste till för att inte ogräset ska ta över.

    – Ekologiskt är stort i stan. De är emot all användning av kemikalier. Men jag brukar säga att kemi är bättre för miljön än ekologisk odling.

    LÄS MER: Odlingsåret från ovan

    Deras vita vete har korsats fram i ett samarbete mellan universitetet och odlarföreningen Colorado Wheat, där Mark Linnebur är president. Några ören per kilo går till forskning och utveckling av nytt utsäde.

    – Kunderna vill ha fullkornsprodukter men ändå att brödet ska vara lika vitt och vackert som vanligt bröd.

     Siloarna måste tömmas på vete så att höstens majsskörd kan få plats. Den sista bottenskylan får skottas ut för hand.
    Siloarna måste tömmas på vete så att höstens majsskörd kan få plats. Den sista bottenskylan får skottas ut för hand.

    Det vita vetet odlas på avtal för kvarnjätten Ardent Mills med huvudkontor i Denver.

    Genmodifierat utsäde skulle ha gjort brödet svårt att sälja, men Mark Linnebur hade inte haft några etiska problem med GMO.

    – Genteknik är bra för miljön och kan hjälpa oss att föda jordens befolkning. Gud välsigne GMO, säger Mark och pekar på kristusfiguren på väggen.

    – Vi förlitar oss väldigt mycket på Gud.

     Det röda höstvetet är vanligare i Colorado men bröderna Linnebur odlar bara vitt höstvete. Utsädet har tagits fram av Colorado State University. Deras Progressive Farms är en av ett antal certifierade återförsäljare.
    Det röda höstvetet är vanligare i Colorado men bröderna Linnebur odlar bara vitt höstvete. Utsädet har tagits fram av Colorado State University. Deras Progressive Farms är en av ett antal certifierade återförsäljare. FOTO: Börge Nilsson

    Vill vara lantbrukare

    Inom en timmes pendlingsväg från gården finns mängder av teknikföretag, där Mark Linnebur som utexaminerad civilingenjör hade kunnat tjäna ett par miljoner om året.

    Det vill han inte. Mark Linnebur vill vara bonde.

    – Rikedom för mig är att kunna uppfostra mina barn till arbetsamma och gudfruktiga människor. Då är det bättre med hårt fysiskt arbete och att bo lite för sig själv.

    Fotnot: Ett pound motsvarar 0,45359237 kilo.

     Delar av årets veteskörd är lastad på lastbilen som ska in till kvarnen i Denver. Gränsen för att köra på motorvägen är 80 000 pounds.
    Delar av årets veteskörd är lastad på lastbilen som ska in till kvarnen i Denver. Gränsen för att köra på motorvägen är 80 000 pounds. FOTO: Börge Nilsson

     Långt till närmsta granne, men det bekymrar inte bröderna Linnebur. Det gör det bara lättare att uppfostra ungarna till arbetsamma och gudfruktiga människor.
    Långt till närmsta granne, men det bekymrar inte bröderna Linnebur. Det gör det bara lättare att uppfostra ungarna till arbetsamma och gudfruktiga människor.

    LÄS OCKSÅ: Ny flerårig gröda testas i SverigeLÄS OCKSÅ: GMO kan ge glutenfritt veteLÄS OCKSÅ: Vårvetesådd i januari

    Progressive Farms

    Familjegård etablerad på 1800-talet av tyska invandrare.

    Delägare: Fem bröder Linnebur. En sjätte broder avled tidigare i år.

    Anställda: 2.

    Omsättning: 24,5 miljoner kronor per år.

    Vinst/förlust: Vinst de senaste åren. I år kan låga vetepriser ge förlust.

    Areal: 12 140 hektar varav 8 000 hektar odlas i år, resten i träda.

    Nederbörd: 30 cm per år

    Odlar: Vitt hårt höstvete (Snowmass, Sunshine, Thunder CL) blir mjöl. GMO-Majs (Pioneer, Dekalb, Golden Harvest) blir hundmat och kycklingfoder. Små arealer solrosor, hirs och durra som djurfoder till 40 köttdjur.

    Odlingsmetod: Plöjningsfritt sedan 20 år.

    Årlig skörd: 101 600 ton majs. 95 254 ton vete.

    Lagringskapacitet: 21 800 kubikmeter

    Utsäde: Certifierad återförsäljare för det utsäde man odlar.

    Jordbruksstöd: Femte största mottagaren av direktstöd till veteodling (22,7 miljoner) i Colorado under åren 1995-2014. Fick totalt 45,6 miljoner kronor i stöd. Sedan 2015 ger staten andra typer av stöd.

    Så här läser du vidare

    Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


    Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

    • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
    • Viktiga analyser och extramaterial
    • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
    • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
    • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
    • Bekväm tillsvidareprenumeration
    • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

    1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

    Till toppen