Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november

  Potatismjölk snart i butikshyllan

  En ny ”mjölk”-sort baserad på växtprotein kan nå butikshyllorna nästa år, skriver Lunds Tekniska Högskola.

  FOTO: Ann Lind n

  Forskaren Eva Tornberg har funnit på ett sätt att omvandla protein och stärkelse från potatis till en ”mjölk”-emulsion genom att tillsätta rapsolja.

  Rapsoljan är rik på omega 3, en fleromättad fettsyra. Därmed kan produkten bli intressant för veganer.

  – De kan ju ha svårt att få i sig det livsviktiga fettet omega 3, som mest finns i fet fisk. För dem och andra kan produkten fungera som ett alternativ till linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott, säger Eva Tornberg.

  Produkten har testats i labb och i fabrik och förhoppningen är att den kan finnas i affärerna nästa år. Livsmedlet är också allergenfritt och lokalproducerat.

  För att lyckas har Tornberg värmt potatisen på ett visst sätt tillsammans med oljan och därmed fått den rätta krämigheten i vätskan.

  Eftersom den är smakneutral är användningsområden stora, tror Eva Tornberg som forskat på emulsioner sedan 1970-talet då hon disputerade inom området.

  – Det fiffiga med potatis är att den inte smakar något. Dessutom lyfter fettet i oljan fram smakerna, säger hon.

  Produkten kan användas till att göra mjölk, glass och grädde men den första blir förmodligen en smoothie på äppelmust och frukt.

  Till toppen