Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december

  Potatis förlorades i blötan

  Ihållande höstregn gjorde att en hel del potatis inte kunde tas upp. Årets matpotatisskörd är några procent lägre än i fjol.

   Det är stora regionala skillnader i hur potatisskörden blev.
  Bild 1/2 Det är stora regionala skillnader i hur potatisskörden blev. FOTO: Marianne Persson
   Potatisskörden var 4 procent lägre i år jämfört med förra året.
  Bild 2/2 Potatisskörden var 4 procent lägre i år jämfört med förra året.

  Vädret gick emot många potatisodlare i år. Den svenska skörden av matpotatis beräknas till 528 000 ton, vilket är 4 procent mindre än i fjol. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.

  Den totala skörden av matpotatis hamnar på samma låga nivåer som från 2006, 2007 och 2015, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Skörden hamnar också tre procent lägre än femårsgenomsnittet.

  Stora oskördade arealer

  Det är stora arealer med odlingar som lämnats utan att potatisen har kunnat tas upp. Totalt rör det sig om 630 hektar matpotatisodlingar, och enskilda lantbrukare har drabbats hårt.

  Odlingarna i Skåne, Halland, Östergötland och Västra Götaland står tillsammans för 77 procent av skörden. De största oskördade potatisarealerna finns i Halland och Skåne, med 230 respektive 160 hektar. Andra drabbade län är Gotland och Norrbotten där 70 respektive 50 hektar potatisåker inte kunnat skördas.

  Samtidigt har vädret slagit olika – Västerbotten har hela 24 procent lägre totalskörd än i fjol. I Östergötland är situationen den motsatta – med nästan 21 procent större potatisskörd än år 2016.

  Mer stärkelsepotatis

  Skörden av stärkelsepotatis ökar däremot i år. Orsaken är att den typen av odling har ökat med 9 procent på ett år. I år odlades stärkelsepotatis på 7480 hektar och drygt 2 procent av arealen för stärkelsepotatis kunde inte bärgas. Hårdast drabbades odlare i Skåne och Blekinge, då det kom regn innan man hann avsluta skörden.

  LÄS OCKSÅ: Trädfälla döms efter förlamningsolyckaLÄS MER: Svårt att stoppa skadegörande larverLÄS OCKSÅ: Drabbade odlare ska få ersättning

  Potatisskörden

  Hektarskörden av matpotatis inklusive färskpotatis beräknas för år 2017 till 30 860 kilo per hektar, vilket är i nivå med förra året.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen