Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 december

  Jaktbrottsdömda överklagar till hovrätten

  Fyra av de fem dömda männen i jaktbrottshärvan i Norrbotten överklagar sina domar, rapporterar P4 Norrbotten.

   Jakthärvan beskrivs som den största i Sverige. Männen greps i slutet av sommaren 2016, misstänkta för att ha fångat och dödat flera sorters stora rovdjur.
  Jakthärvan beskrivs som den största i Sverige. Männen greps i slutet av sommaren 2016, misstänkta för att ha fångat och dödat flera sorters stora rovdjur.

  Tingsrättens dom i det uppmärksammade fallet kom nyligen. Då dömdes tre av männen till fängelse och två till villkorlig dom, respektive samhällstjänst.

  Alla fyra som nu överklagar vill få sänkt straff eller frias helt i hovrätten.

  LÄS MER: Rovdjur plågades ihjäl – i dag inleds rättegången

  Men även åklagarna är missnöjda med tingsrättens dom. Miljöåklagare Åse Schoulz har tidigare meddelat att domen ska överklagas.

  Rovdjur plågades

  Totalt rör det sig om fyra björnar, tre lodjur och en järv som misstänks ha dödats av männen. Tre av djuren plågades till döds. Till exempel ströps en björn och ett lodjur av en metallvajer, enligt åklagarens bevisning.

  LÄS MER: Tips om jaktbrott kan ge 100 000 kronorLÄS OCKSÅ: Hotar bojkotta svenska skogsprodukter

  Jakthärvan

  Jakthärvan beskrivs som den största i Sverige.

  I slutet av sommaren 2016 greps fem män misstänkta för att bland annat ha fångat och dödat åtta rovdjur; björn, lo och järv. Flera av djuren plågades ihjäl.

  Alla åtalade har nekat till brott.

  Åklagarens bevisning har varit bland annat avlyssnade telefonsamtal, och filmer och bilder som tankats ur de misstänktas mobiltelefoner.

  Fyra av männen är medlemmar i olika samebyar. Rovdjuren uppfattas som ett stort problem för rennäringen och tar årligen ett stort antal renar.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen