Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 18 mars

  Nya godkännande gynnar svenska odlare

  Kemikalieinspektionen godkänner nya växtskyddsmedel i snabb takt – och branschen har fått en mer positiv inställning till den innan så hårt kritiserade myndigheten.

   Agneta Sundgren, LRF.
  Agneta Sundgren, LRF. FOTO: privat

  Bara för knappt ett år sedan höjdes många kritiska röster mot Kemikalieinspektion. Bland annat riktade JK allvarlig kritik mot myndigheten för de långa handläggningstiderna.

  Men sedan dess har något hänt. Förra året godkändes 35 nya växtskyddsmedel jämfört med nio året dessförinnan.

  – Vi märker en tydlig förändring. De jobbar med ärenden i ett helt annat tempo än tidigare, säger Anders Normann, verksamhetsledare på Svenskt Växtskydd, som företräder växtskyddsföretagen på den svenska marknaden.

  “Tät mötesfrekvens”  Han påpekar också att en tydlig attitydförändring märks hos myndighetens medarbetare.

  – Det är lätt att få kontakt och vi har en tät mötesfrekvens med Kemikalieinspektionen från ledningsnivå till handläggarnivå, säger Anders Norman.

   När Kemikalieinspektionen ökar takten förbättras också villkoren för de svenska odlarna jämfört med odlare i andra länder.
  När Kemikalieinspektionen ökar takten förbättras också villkoren för de svenska odlarna jämfört med odlare i andra länder. FOTO: Mostphotos

  Även Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF, ser också stora skillnader i hur Kemikalieinspektionen arbetar nu jämfört med tidigare.

  – Överlag är personalen mycket mer intresserad av hur de kan hjälpa oss. Det är vi glada för allihop, säger hon.

  Anmälde Kemikalieinspektionen

  LRF anmälde Kemikalieinspektionen till JK på grund av att många ansökningar om utvidgat produktgodkännande hade legat hos myndigheten i flera år.

  Detta efter att Svenskt Växtskydd först anmälde Kemikalieinspektionen för deras bristande förmåga att uppfylla kravet på handläggningstid för ansökningar om produktgodkännanden.

  Men nu är ”den stora högen” borta och de ärenden som just nu är under handläggning skickades in för bara några månader sedan.

  – Det här stärker konkurrenskraften i växtodlingen. Svenska odlare får mer lika villkor som odlare har i andra länder, säger Agneta Sundgren.

   Anders Normann, verksamhetsledare på Svenskt Växtskydd.
  Anders Normann, verksamhetsledare på Svenskt Växtskydd. FOTO: Svenskt Växtskydd

  Gett resultat

  Markus Ollikainen, enhetschef på Kemikalieinspektionen, berättar att myndigheten jobbat hårt med att förkorta handläggningstiderna efter kritiken, vilket nu också gett resultat.

  Till exempel jobbar personalen mer i lag, och försöker avsluta ärenden istället för att ha flera parallella pågående ärenden samtidigt.

  – I miljöbedömningar som vi la mycket tid på innan, försöker vi prioritera mycket mer var vi ska lägga krutet, säger han.

  Ytterligare en faktor som påverkat arbetstakten är att Kemikalieinspektionen fått mer resurser och rekryterat ny personal under 2016.

  – Nu när vi går in i 2017, försöker vi jobba på enligt det arbetssätt vi satt 2016 och utveckla det ännu mer för att bli ännu bättre, säger han.

  Bakgrund

  De senaste åren har massiv kritik riktats mot Kemikalieinspektionen på grund av oförmågan att hantera prövningar av bekämpningsmedel. Sju JK-anmälningar har gjorts från bland annat LRF och Svenskt Växtskydd. Detta resulterade i att Justitiekanslern, JK, konstaterade att myndigheten hade allvarliga brister i sin hantering av prövningarna. Även intern kritik har förekommit.

  RELATERAT: Gamla etiketter skapar nya problem med miljöstödet

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen