Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 12 september

  Stora säkerhetsproblem med led-strålkastare

  Säkerhetsproblemen kring många led-strålkastare är fortsatt stora. I ett stort europeiskt test av 90 led-strålkastare klarade bara 53 procent av produkterna kraven. Och i Sverige fick alla testade led-strålkastare försäljningsförbud.

   Teralite Led är en av strålkastarna som tidigare har pekats ut.
  Teralite Led är en av strålkastarna som tidigare har pekats ut.

  20 myndigheter i 17 länder deltog i det gemensamma projektet som har pågått under 2016-2017.

  Inom ramen för granskningen har myndigheterna tittat på allt från elsäkerheten till hur väl produkterna fungerar ihop med andra elektriska produkter. I teorin skulle man exempelvis kunna tänka sig att en dåligt konstruerad strålkastare skulle kunna störa ut exempelvis mjölkrobotar och annan känslig utrustning, säger Martin Gustafsson, som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

  LÄS ÄVEN: Här är de farliga LED-strålkastarna

  ATL har tidigare skrivit om problemet med undermåliga led-strålkastare. Problemet beror i grunden på att många tillverkare och importörer inte har haft tillräcklig kunskap om EU-kraven. Som ett resultat av granskningen har nu många farliga led-strålkastare tagits bort inom EU.  – Det handlar om anmärkningsvärda fel där det bara räckte att knacka på sidan för att aluminiumhöljet skulle gå sönder och det skulle börja läcka in vatten. Det här är produkter ska tåla stryk, säger Martin Gustafsson.

  LÄS ÄVEN: LED-strålkastare livsfarliga enligt test

  I Sverige testades sex produkter varav samtliga fick försäljningsförbud. Enligt Martin Gustafsson har myndigheten anmärkt på allt från ofullständiga monteringsanvisningar till jordkablar som inte har varit inkopplade. Dessutom var dålig vattentäthet ett återkommande problem. Enligt Martin Gustafsson finns det fortfarande gott om importörer som inte har koll på vilka förutsättningar som gäller.

  – Vi har fortsatt att kolla på detta, och jag är rädd för att det inte har blivit bättre. På de produkter som vi har testat fortsätter vi att hitta brister.

  Hur ska man då agera som konsument? Vågar man köpa en led-driven gårds- eller arbetsbelysning i dag?

  – Det är klart att man ska våga. Men jag skulle gå till ett stort märke av något slag och vara beredd att betala lite mer.

  Till toppen